Gyurcsány feleségét is kihallgatja az ügyészség a Czeglédy-ügyben

Hidvéghi Balázs: Az MSZP és a DK pártkasszájába kerülhettek az Altus által Czeglédy cégének utalt összegek

MH/MTI – 2017.11.11. 12:36 –

A következő hetekben kihallgatja az ügyészség Dobrev Klárát, Gyurcsány Ferenc DK-elnök feleségét Czeglédy Csaba bűnügyében.

Az Origo értesülései szerint Dobrev Klárának azért kell a hatóság kérdéseire válaszolnia, mert a tulajdonában lévő Altus Zrt. több kölcsönt is adott Czeglédynek, amivel kapcsolatban az üzletszerű tiltott pénzintézeti tevékenység gyanúja merülhet föl. 

Fidesz: Az MSZP és a DK pártkasszájába kerülhettek az Altus által Czeglédy cégének utalt összegek
A Fidesz azt gyanítja, hogy az MSZP és a Demokratikus Koalíció pártkasszájába kerülhettek azok az összegek, amelyeket az Altus Zrt. átutalt a költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba szombathelyi önkormányzati képviselő (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) cége részére - közölte szombaton a Fidesz kommunikációs igazgatója.
A Fidesznek úgy tűnik, hogy a baloldal, illetve a DK tiltott pártfinanszírozása áll az ügy hátterében - tette hozzá. Mint elmondta: szeretnék, ha kiderülne az igazság, mert nagyon úgy tűnik, hogy "Gyurcsányék cége" pénzelte Czeglédy vállalkozását. 
Annál is inkább gyanús az ügy, mert kiderült, hogy Czeglédynek Ausztriában eltitkolt bankszámlája volt és még aranyrudakat is rejtegettek - tette hozzá a kommunikációs igazgató.
Továbbá - folytatta - nem stimmel Gyurcsány Ferencnek az a nyilatkozata sem, hogy csupán egyszeri átutalás történt. Ugyanis kiderült, hogy az Altus többször is utalt a Humán Operator Zrt.-nek - mondta. Ebben a helyzetben szeretnék megtudni, hogy hány átutalás történt, mekkora összeg került át Czeglédy cégéhez és a tranzakciók egyáltalán legálisak voltak-e, illetve hová került a Humán Operatorból eltüntetett 3 milliárd forint - fogalmazott a kommunikációs igazgató.
Amennyiben kiderül, hogy a pénz pártokhoz vándorolt, adott esetben az is felmerülhet, hogy az érintett pártok állami támogatásából levonják az eltüntetett összegeknek megfelelő forrásokat. Ugyanakkor a Fidesz javaslatot nyújtott be a megkárosított diákok kártalanítására - mondta Hidvéghi Balázs.

A lapban idézték a DK elnökének korábbi kijelentését, miszerint idén kereste meg őt Czeglédy Csaba, hogy pénzügyi gondjain segítsen, azonban az Origo birtokába jutott kölcsön szerződésből kiderült, hogy az egykori miniszterelnök "nem mondott igazat", mert Czeglédy és az Altus között tavaly jött létre egy kölcsönszerződés 78 millió forint értékben, ráadásul Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy ők is vesztettek pénzt az ügyben, miközben Czeglédyék azt kamatostul visszafizették. 

Ráadásul a kölcsönszerződés "egy ötoldalas, profi munka, ilyet bankok kötnek az ügyfeleikkel - a baráti kölcsönszerződések egyoldalasak szoktak lenni, és nem tartalmaznak dologi biztosítékot (bank által befogadott azonnali inkasszó) és személyi biztosítékot (Czeglédy teljes vagyonával készfizető kezesként felel a kölcsön visszafizetéséért), valamint késedelmi kamatot (10 százalék euróban) és kamatfelárat".

Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik eljárás. A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2016 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka-közvetítéssel foglalkozott. Céljuk az volt, hogy a bűnszervezet élén álló, a Humán Operátor Zrt.-hez köthető emberek, a közvetítő cégek és a strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek segítségével elkerüljék a diákmunka-közvetítés után járó közterhek megfizetését. Így csaknem 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.