Valótlanságokat közölt a Magyar Helsinki Bizottság

Bár megszegte kötelezettségeit a Soros által támogatott szervezet, továbbra is elláthatja a fogvatartottak és a menedékkérők jogi képviseletét – tudatta a Belügyminisztérium

Kacsoh Dániel – 2017.11.11. 01:45 –

A Helsinki Bizottság megsértette a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatallal kötött együttműködési megállapodás rendelkezéseit – közölte megkeresésünkre a Belügyminisztérium. A Soros-féle szervezet szerint kitiltották őket a börtönökből, a tárca szerint ez nem igaz.
Egyoldalúan felmondta a tizen-nyolc éve létrejött megállapodást a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) a Magyar Helsinki Bizottsággal – közölte a Soros-féle szervezet nemrég. A lépést úgy interpretálták, hogy „kitiltották a civileket a börtönökből”, honlapjukon még tegnap is ezzel a címmel volt elérhető a témában kiadott közleményük. Megkeresésünkre a Belügyminisztérium tudatta: ez csúsztatás, továbbra sincs akadálya annak, hogy a Helsinki Bizottság jogvédő tevékenységet folytasson a büntetés-végrehajtás bármely intézményében vagy a menedékkérők között. Megjegyezték ugyanakkor, „vitathatatlan tény, hogy a bizottság megsértette a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatallal kötött együttműködési megállapodás rendelkezéseit”. Kifejtették, a szervezet megszegte kötelezettségeit, a hivatal tevékenységével kapcsolatban részben vagy egészben valótlan állításokat fogalmazott meg és tett közzé. A minisztérium szerint azonban a menedékkérők számára az állam jogi segítségnyújtása mellett biztosított a jogvédő szervezetekkel való kapcsolattartás lehetősége, ebben nem történt változás.

Aláhúzták: a BVOP nem szakította meg együttműködését a civil szervezetekkel, a vonatkozó jogszabályok szerint társszerveivel, az egyházi szervezetekkel és más együttműködő partnereivel folyamatos és hatékony szakmai együttműködést folytat. Olyannyira, hogy a parancsnokság mintegy húsz, a büntetés-végrehajtási szervezet pedig több mint száz civil szervezettel működik együtt, míg a fogvatartottak jogainak képviseletét az együttműködési megállapodás hatályban tartása nélkül is teljes körűen elláthatja a Helsinki Bizottság. Vagyis a fogvatartottak bármelyik civil szervezetet, így akár a Nyílt Társadalom Alapítvány által jelentős összegekkel támogatott csoportot is megkereshetik, ennek lehetőségét semmiben nem korlátozzák.

Emlékezetes: két bangladesi migráns esetében ők perelték a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán a magyar államot, az eljárásban első fokon kártérítésre is kötelezték hazánkat. Az igazságügyi tárca fellebbezett, az úgynevezett nagykamara pedig nemrég befogadta a beadványt. Szintén a strasbourgi fórumon perelte Magyarországot számos alkalommal a Soros-féle bizottság a rossz börtönkörülmények miatt. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban úgy fogalmazott, a „Helsinki” jogvédőből politikai szervezetté vált.