Virágzó kereskedelmi kapcsolat

Lengyelország már a harmadik legnagyobb exportőr hazánkban Németország és Ausztria után

Zováthi Domokos – 2017.11.11. 01:23 –

Több mint tíz év óta az országaink közötti kereskedelmi forgalom minden évben nő – mondta lapunknak Jerzy Snopek, Lengyelország nagykövete. Kifejtette, már nemcsak a lengyel nagyvállalatok mernek belépni a magyar piacra, hanem egyre gyakrabban kis- és közepes vállalatok is.

Jerzy Snopek 20171110 Jerzy Snopek: Több mint tíz éve folyamatosan nő Magyarország kereskedelmi forgalma Lengyelországgal (Fotó: Bodnár Patrícia)

– Hazánk egyik legfontosabb kereskedelmi partnere Lengyelország. Mondhatjuk, hogy ez egy gyümölcsöző kapcsolat?

– A helyzet még ennél is jobb. Lengyelország már a harmadik legnagyobb exportőr Németország és Ausztria után. A magyar áruk importja tekintetében pedig Lengyelország a nyolcadik (Németország, Románia, Szlovákia, Franciaország, Olaszország, Ausztria és Csehország után). A Magyarországra irányuló lengyel export értéke 2016-ban 4,627 milliárd eurót tett ki (2,4 százalékkal többet, mint az előző évben), a Magyarországról származó lengyel import pedig 3,791 milliárd euró volt – ez 11,6 százalékos növekedést jelent. A forgalom mérlege Lengyelország számára 835,4 millió eurós aktívumot mutat.

– Hogy halad az észak–déli közlekedési tengely, az új árufuvarozási folyosó megvalósítása?

– Lengyelország nagy jelentőséget tulajdonít ennek a folyosónak. Október végén már aláírták a szerződéseket az S19 gyorsforgalmi út három szakaszának építéséről. Az S19 az Észak- és Dél-Európát összekötő Via Carpatiának lesz egy része, amely áthalad majd Miskolcon és Debrecenen is. Folyik a további szakaszok tervezése is. Az a célunk, hogy mielőbb elkészüljön a Via Carpatia teljes lengyel szakasza Litvániától Szlovákiáig.

– 2015-ben a magyar-lengyel kétoldalú kereskedelmi forgalom kilenc százalékkal, 7,9 milliárd euróra emelkedett, a Lengyelországba irányuló magyar export pedig hat százalékkal, 3,4 milliárd euróra nőtt. Tud-e már 2016-os adatot mondani?

– A tavalyi év a kétoldalú kereskedelmi forgalom szempontjából még jobb is volt, mint az előző. Adataink (KSH) szerint a lengyel–magyar kereskedelmi forgalom értéke 2016-ban 8,418 milliárd euró volt, ami hat százalékos növekedést jelent 2015-höz képest. Több mint tíz év óta az országaink közötti kereskedelmi forgalom minden évben nő. Már egyre gyakoribb, hogy a nagyvállalatok mellett a kis és közepes cégek is belépnek a magyar piacra.


Lódz pályázik a 2022-es EXPO-ra

Magyarország az elsők között jelezte, támogatja Lengyelország azon törekvését, hogy Lódz város rendezze a 2022-es világkiállítást (EXPO). Beata Szydlo, lengyel miniszterelnök levélben köszönte meg Orbán Viktor támogató szavait. Az EXPO témája a városi területek revitalizációja, mely az egész világon fontos kérdés. Lódz Lengyelország harmadik legnépesebb városa 700 ezer lakossal. A kiállítás beruházásainak értéke 7,8 milliárd zloty. Az EXPO céljaira létrehozandó épületeket teljes egészében hasznosítanák a rendezvény után. A kiállítási infrastruktúra 86 százaléka a város állandó részévé válna.