Díjnavigátor segít a választásban

Az elektronikus kapcsolattartást választó ügyfelek kimaradhatnak a kampányból, ha nem figyelik postafiókjukat

Viland Gabriella – 2017.11.11. 01:20 –

Díjkalkulátort indított a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) a honlapján, ami üzleti érdekek nélkül, objektíven az összes piaci szereplő kötelező gépjármű felelősségbiztosítási díját, kedvezményét tartalmazza. A jegybank az ügyfelek érdekét védendő folyamatosan figyeli a tarifákat.
Megerősítette a Mabisz a távirati irodának, a tizenhárom piaci szereplő közül egy kivételével valamennyi biztosító új díjat alkalmaz a jövő év elejétől, egy társasággal a korábban közzétett díjakon lehet szerződni. A hónap elején közölt tarifák a társaságok ellenőrzését követően a Mabisz Díjnavigátoron is elérhetők. A társaságok közel százféle kedvezményt alkalmaznak a díjak kialakításánál. A biztosítók többségénél továbbra is kedvezményt kapnak a családosok, a kiskorú gyermeket nevelők. Alacsonyabb árat biztosít az e-kommunikáció választása, ha a gépjármű-tulajdonos a korábbi, papír alapú kapcsolattartás helyett az e-mailen, interneten keresztüli kommunikációt részesíti előnyben. Több biztosítónál kedvezményben részesülnek azok, akik a csekkes díjfizetés helyett a banki átutalás vagy csoportos beszedés lehetőségével kívánnak élni, vagy ugyanott kötöttek már valamilyen más biztosítást is. Megírtuk, az őszi kgfb-kampány már egyre kevesebb autóst érint, a 4,7 millió gépjármű közül 1,5 millió kgfb-szerződése jár le naptári év végén. Ezen belül a 3,1 millió, magánszemély tulajdonában lévő járművek kevesebb mint harmada, 970 ezer rendelkezik még mindig január elsejei évfordulóval – közölte a Mabisz.

A Magyar Nemzeti Bank közleménye alapján a biztosítóval elektronikus kapcsolattartású kgfb-szerződést kötött ügyfelek elmulaszthatják díjuk ellenőrzését, s az esetleges biztosítóváltást, ha nem ellenőrzik elektronikus levelezésüket. Ezért a jegybank folyamatosan vizsgálja a biztosítók meghirdetett tarifáit és azok alkalmazásának jogszerűségét. Célszerű, hogy az ügyfelek mindenképp hasonlítsák össze a biztosítók következő évi ajánlatait. Tudatos fogyasztói magatartással, szükség esetén biztosítóváltással ugyanis akár több tízezer forintot spórolhatnak. A naptári évfordulós kgfb-ügyfelek a törvény szerint legkésőbb ma kapják meg a jövő évre várható díjukról szóló értesítést. Ha ezt elfogadják, és tovább fizetik majd a díjat, szerződésük automatikusan érvényben marad. Amennyiben felmondják addigi kgfb-szerződésüket, erről úgy kell írásban értesíteniük eddigi biztosítójukat, hogy az legkésőbb 2017. december 1-jén éjfélig beérkezzék hozzá. Ezután ők idén december 31-ig kötelesek új szerződést kötni. A biztosítójukkal – többnyire tarifakedvezménnyel járó – elektronikus kapcsolattartású szerződést kötött ügyfeleknek a biztosító e-mailben küldi ki a következő biztosítási időszak díjértesítő levelét, s a díjfizetési igazolást, vagy jelzi, hogy ez honlapjának ügyfélfelületén elérhető.