Kedvező nyár után biztató utószezon

A magyar turizmus idén elérheti a harmincmillió vendégéjszakát, amellyel könnyen teljesíthető lehet a 2030-ra kitűzött, ötvenmilliós stratégiai cél

Gazsó Rita – 2017.11.11. 01:15 –

Idén is kiemelkedő évet zárhat a magyar turizmus, az első háromnegyedéves adatok szerint. Szeptemberben a teljes vendégforgalom együttesen 5,4 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban.

10 20171110

Szeptemberben a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma három, a külföldieké 7,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miközben a teljes forgalom együttesen 5,4 százalékkal nőtt – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal tegnap. A jelentésből kiderült, hogy a kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt összes bruttó árbevétele 14,8 százalékkal, csaknem 44,5 milliárd forintra emelkedett. A szállodai szobák ára országos szinten 10,2 százalékkal, Budapesten 14 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az év első kilenc hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek 6,8 százalékkal több, összesen 23,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. A szállodák szobakihasználtsága 3,8 százalékponttal, több mint hatvan százalékra emelkedett. Január–szeptemberben a kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 16,5 százalékkal több, 354,5 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 18,5 százalékkal nőtt, és meghaladta a 215,3 milliárd forintot – olvasható a jelentésben.

Az első háromnegyed év adatai alapján idén is kiemelkedő évet zárhat a turizmus Magyarországon – vélekedett Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a statisztikai adatokra reagálva. Mint mondta, Magyarországon 2010 óta erősödik az idegenforgalom, és az ágazat minden fontos mutatója tovább emelkedett az idei év első kilenc hónapjában is. Mint mondta, a kedvező nyári főszezon után most a szezonon kívüli adatok is jelentős javulást mutatnak, ami jó hír. Guller Zoltán úgy fogalmazott: a hazai turizmus ezzel a dinamikus növekedéssel idén elérheti a harmincmillió vendégéjszakát, ami fontos a 2030-as stratégiai célhoz, amelyhez az ötvenmillió vendégéjszakát tűzte ki maga elé Magyarország. A vezérigazgató emlékeztetett rá, hogy a kormány a magyar turizmusban rejlő óriási növekedési potenciál miatt hirdette meg a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési konstrukciót, amelynek segítségével újabb szállodák, és panziók nyílhatnak az országban – írta a távirati iroda. Guller Zoltán kiemelte, hogy tovább folytatódott a bevételek növekedése is, amelynek mértéke meghaladta a vendégéjszakák növekedését. Úgy vélte, ez fontos lépés a minőségi turizmus felé.