Prémium és megemelt nyugdíj novemberben

Ebben a hónapban kétszer fizet többletpénzt az állam az időseknek

Putsay Gábor – 2017.11.11. 01:12 –

Megkezdődött tegnap a prémiummal és a kiegészítő emeléssel megnövelt novemberi nyugdíjak kifizetése, ami 2 millió 750 ezer embert érint. A bankszámlákra már tegnap megérkezett a juttatás, a postások pedig november 15-től viszik ki a nyugdíjakat – közölte tegnap Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára.

Az államtitkár a távirati iroda beszámolója szerint kiemelte, Magyarország történetében először fizetnek nyugdíjprémiumot, amely a három és fél százalékot meghaladó gazdasági növekedésnek köszönhető. Hozzátette, hogy a prémium legfeljebb 12 ezer forint lehet, ezt az összeget pedig mindenki megkapja, akinek legalább nyolcvanezer forint a nyugdíja. Emellett ebben a hónapban kiegészítő emelés is jár, amely 125 ezer forintos nyugdíj esetén szintén 12 ezer forintot jelent.

Emlékeztetett: a törvény szerint csak a nyugdíjkorhatárt betöltöttek lennének jogosultak a prémiumra, de mindenki megkapja, aki nyugdíjszerű juttatásban részesül. Az államtitkár azt hangoztatta, hogy a kormány anyagiakban is szeretné kifejezni az idősek iránti megbecsülését, valamint azon dolgozik, hogy a nyugdíjasokkal kötött szövetség értelmében megőrizze a nyugdíjak vásárlóértékét. Novák Katalin kitért arra is, hogy már az Országgyűlés előtt van egy törvényjavaslat, amely szerint a súlyosan beteg gyereküket legalább húsz évig ápoló szülők nyugdíjba vonulásuk után 2018-tól havi ötvenezer forint nyugdíj-kiegészítést kapnának.