Öt év alatt több mint 45 milliárdos támogatást kapnak a borászok

Czerván György: A rendszerváltás óta nem jutott ekkora forráshoz az ágazat

MH/MTI – 2017.11.10. 17:27 –

Több mint 45 milliárd forint,  145,5 millió euró uniós forrás áll rendelkezésre a szőlő- és borágazat támogatására a 2018. végéig tartó ötéves időszakban - mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára Soltvadkerten pénteken, a IX. Márton-napi újbor ünnepen. 

Az FM pénteki közleménye szerint Czerván György kiemelte, hogy a támogatás évente 29 millió eurót jelent, ekkora összeg az ágazatra a rendszerváltás óta nem jutott. 

Hozzátette: már megkezdődtek a tárgyalások a következő pénzügyi időszak támogatásairól, a magyar javaslatot 2018. március 1-ig kell eljuttatnia a szaktárcának Brüsszelbe.  Az államtitkár beszámolt arról is, hogy borszőlőből a várható országos termésátlag az előzetes becslés alapján hektáronként 6,3 tonna lehet, amelyből várhatóan 2,9 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe, a tavalyi 2,82 millió hektoliterrel szemben.

Kiemelte, hogy az emelkedő termésmennyiség ellenére sikerült megőrizni a tavalyi szőlőárakat, ezért az alacsonyabb növényvédelmi költségek és a magasabb terméshozamoknak köszönhetően nőhet a gazdák jövedelme. Kitért arra is, hogy a szaktárca idén megalkotta a kisüzemi bortermelői regisztert, amelynek köszönhetően jelentősen csökkentek az ezer hektoliternél kevesebb bort előállító üzemek adminisztrációs terhei. 2013-ban megkezdődött a Nemzeti borkiválósági program is, amelynek célja, hogy a borászatoknak ingyenes megjelenési és promóciós lehetőséget biztosítson, valamint kalauzzal könnyítse a fogyasztók vásárlási döntését - tette hozzá.