Irakban állnak bíróság elé a francia dzsihadisták

A terroristák családtagjainak sorsáról minden esetben külön döntenek

MH/MTI – 2017.11.10. 15:43 –

Az Irakban elfogott francia dzsihadistáknak Irakban kell bíróság elé állniuk - jelentette be pénteken Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter, hozzátéve, hogy a gyerekek eseteit külön-külön vizsgálják meg.

"Az Irakban fogvatartottak esetében a dolgok egyszerűek: az iraki hatóságoknak kell a harcokban részt vett (francia) férfiak és nők helyzetét kezelni" - fogalmazott a tárcavezető az Europe1 kereskedelmi rádióban. "Nagyon jól tudják, miért mentek oda, azért, hogy az Iszlám Állam (dzsihadista szervezet) soraiban harcoljanak. Vagyis ellenségek, Franciaország ellen harcoltak. Ők is tehetnek arról, hogy merényletek történtek hazánkban" - tette hozzá. 
A dzsihadisták gyerekeire vonatkozóan a külügyminiszter megismételte Emmanuel Macron államfő szerdai bejelentését, miszerint a gyerekek eseteit külön-külön, egyesével kell megvizsgálni.
"Jelenleg amikor (a gyerekek) hazatérnek Franciaországba, egy kiskorúakkal foglalkozó bíró felügyelete alá kerülnek, aki dönt a sorsukról. Ez a helyzet Irak esetében" - mondta Jean-Yves Le Drian. Hozzátette: "A nehézséget Szíria okozza, mert Szíriában nincs megfelelő kormányzás, és ennek következtében Franciaország jelenleg minden esetben a Nemzetközi Vöröskereszthez fordul".