Áder János: A körforgásos gazdaság a jövő egyik nagy lehetősége

„A papír és a műanyag ma már erőforrás, nem hulladék”

MH/MTI – 2017.11.10. 14:48 –

A körforgásos gazdaság megvalósítása a jövő egyik nagy lehetősége, ígérete - mondta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, miután megtekintette az V. Ökoindustria Nemzetközi Környezetipari Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállításon részt vevő cégek és szervezetek standjait.

áder ökoindustriaDávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Áder János köztársasági elnök és Ágoston Csaba, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének elnöke (b-j) az V. Ökoindustria Nemzetközi Környezetipari Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállításon. Fotó: MTI/Szigetváry ZsoltÁder János hozzátette: a körforgásos gazdaságban az iparban és a mezőgazdaságban használt anyagokat különválasztják, külön dolgozzák fel és külön is hasznosítják.  Közölte: a szakkiállításon nagyon sok olyan magyar innovációt mutattak be a cégtulajdonosok, feltalálók, amelyek hosszú idő óta meglévő problémákra próbálnak megoldást találni. Példaként említette Budapest és a nagyvárosok szennyvíz- és ivóvízhálózatának elöregedését.   

Az államfő elmondta: a kiállítók arról tájékoztatták, hogy elindult a verseny az erőforrásokért, ezáltal a papír, a műanyag ma már erőforrás és nem hulladék. Ráadásul a magyarországi cégeknek már a külföldi versenytársakkal is meg kell küzdeni, hogy jó minőségű, újrahasznosítható nyersanyagot kapjanak, amelyből aztán ipari terméket tudnak készíteni.