Nehéz az iskolatáska

Egyre több golyóálló tanszert adnak el az Egyesült Államokban

MH/Independent – 2017.11.10. 13:24 –

Az iskolatáskába helyezhető panel százhúsz dollárba kerül, a tervek szerint a gyerekeket a tanárok képeznék ki a pajzs használatára. Az Egyesült Államokban évente átlagosan ötvennégy iskolai lövöldözés történik, egy magániskola ezzel az eszközzel szeretné megóvni a diákokat.

A táskába helyezhető golyóálló panel százhúsz dollárba, azaz körülbelül harmincezer forintba kerül, nagyjából fél kilót nyom, és nem foglal több helyet a táskában, mint egy hétköznapi mappa. A tanárokat arra is kiképzik, hogy milyen utasításokat adjanak a gyerekeknek, ha lövöldözés törne ki: ebben az esetben a táskájukat használhatják fedezéknek. A panelek a legtöbb maroklőfegyvernek ellenállnak, de a puskagolyót már nem tudják megállítani. A páncélzatot gyártó cég főnöke, Alex Cejas eredetileg a saját gyermekei számára találta ki ezt az extra védelmet, de idővel a többi szülő is érdeklődött a panelek iránt, ezután kezdett sorozatgyártásba.

A lövöldözések elterjedésével egyre népszerűbbek lettek a golyóálló iskolai kiegészítők: a táskába helyezhető panelek mellett kaphatóak golyóálló táblagép-tokok, mappák és effélék is, de egy minnesotai iskolakörzet például huszonötezer dollárért rendelt golyóálló táblákat az intézményekbe.