Az Iszlám Állam utolsó erőssége is elesett Szíriában

A kormányerők orosz támogatással foglalták vissza Abu-Kemál városát

MH/MTI – 2017.11.10. 11:53 –

Elfoglalta Abu-Kemált, az Iszlám Állam terrorszervezet utolsó jelentős szíriai erősségét a damaszkuszi kormány hadserege az orosz légierő támogatásával - erősítette meg Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az orosz-fehérorosz katonai kollégium pénteki moszkvai tanácskozásán.

A város felszabadítását Szergej Szurovikin vezérezredes, a szíriai orosz katonai kontingens parancsnoka videocsatornán jelentette a miniszternek.
Sojgu közölte, hogy az orosz hadsereg, amely folytatja Deir-ez-Zór és Majadín aknamentesítését, a nap folyamán megkezdi ezeket a munkálatokat Abu-Kemálban is. Elmondta, hogy a terroristáknak a városban összpontosított, "meglehetősen nagy" csoportosulását megsemmisítették, de annak egy része átkelt az Eufráteszen, és északi irányba tart.
"Remélem, hogy méltó módon fogadják majd őket"- mondta a védelmi miniszter. 
Megfigyelők, szakértők és az Iszlám Állam elleni harcokban részt vevő katonai parancsnokok is egyöntetűen azon a véleményen vannak, hogy a dzsihadisták végnapjaikat élik Szíriában és Irakban.
A terrorszervezet felett aratott győzelemmel azonban még nem köszönt be a béke Szíriában. Erre utal, hogy Damaszkusz és Teherán az utóbbi napokban többször jelezte, hogy a kormányerők és szövetségeseik hamarosan olyan területek ellen indulnak, amelyeket még nem a szíriai kormány ellenőriz. 
Ezen az Egyesült Államok támogatta kurd többségű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) által elfoglalt, az Eufrátesz keleti oldalán fekvő területek, köztük Rakka és a szíriai felkelők uralta északnyugat-szíriai Idlíb tartomány értendő, ahol a török hadsereg is jelen van.
Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya az Egyesült Államokat és Törökországot megszálló erőknek minősítette.