Több mint száz dzsihadistát tartóztattak le Törökországban

A razzia során négy helyszínen csaptak le az Iszlám Állam szimpatizánsaira

MH/MTI – 2017.11.10. 11:40 –

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet újabb 109 feltételezett tagját vette őrizetbe a török rendőrség pénteken az ország négy különböző pontján egy rajtaütéssorozatban - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint Isztambulban 82, a dél-törökországi Adanában 11, az északkeleti Trabzonban 9, a nyugati Izmirben pedig 7 embert állítottak elő a hatóságok. Az Isztambulban és Adanában őrizetbe vettek mindegyike külföldi állampolgár, az utóbbiakról tudni, hogy szíriaiak.
Az Anadolu közlése szerint az Isztambulban elfogottak korábban az Iszlám Állam soraiban harcoltak konfliktusövezetekben, és a közeljövőben Szíriába akartak menni.
A négy tartományt érintő pénteki házkutatásokban egy vadászpuska, három pisztoly, százötvenkilenc lőszer, valamint több, az Iszlám Államhoz köthető dokumentum és könyv is előkerült.
Csütörtökön csak a török fővárosban, Ankarában 101 állítólagos dzsihadistát vett őrizetbe a rendőrség.
Október 28-án Isztambulban egy bevásárlóközpont parkolójában az Iszlám Állam négy emberét fogták el a hatóságok. Autójukban később robbanószerkezetet is találtak, a pokolgépet tűzszerészek hatástalanítottak.
Törökországban gyakoriak a hasonló razziák, miután az Iszlám Állam az elmúlt két és fél évben számos öngyilkos merényletet követett el török nagyvárosokban. A terrortámadásokban az Anadolu-jelentés értelmében legalább 300 ember vesztette életét.