Gyilkossággal dicsekedett a Fülöp-szigetek elnöke

Duterte azzal büszkélkedett, hogy tizenhat évesen egy „rossz pillantásért” megkéselt valakit

MH/MTI – 2017.11.10. 11:29 –

A Fülöp-szigetek elnöke azzal dicsekedett egy beszédében, hogy tizenéves korában megölt egy embert.

Rodrigo Duterte csütörtök este szólalt fel az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozójának otthont adó vietnami Danangban a helyi Fülöp-szigeteki közösség előtt. Az államfő vehemensen védelmezte a Fülöp-szigeteken folytatott kábítószer-ellenes harcát, és azzal fenyegetőzött, hogy "felpofozza" Agnes Callamard-t, az ENSZ jelentéstevőjét, aki a délkelet-ázsiai országban elkövetett, kábítószerrel kapcsolatos gyilkosságok ügyében vizsgálódik.
Ennek kapcsán Duterte kifejtette: "Tinédzserként rendszeresen kerültem börtönbe. Sok verekedési ügyem volt. Tizenhat évesen embert is öltem. Egy igazi embert, egy verekedés, egy késelés során. És az csak egy pillantásért volt. Most még inkább így lenne, mivel elnök vagyok."
A Fülöp-szigetek elnöke már korábban is büszkélkedett az általa elkövetett különböző erőszakcselekményekkel. Davao város polgármestereként állítása szerint személyesen lőtt agyon több bűnözőt. Arról is beszélt korábban, hogy diákként egy iskolatársára is rálőtt. 
Számos nyugati ország és jogvédő bírálta a Fülöp-szigeteki elnököt drogellenes kampánya miatt, amelyben a rendőrök csaknem 4 ezer embert - kábítószerárusokat és feltételezett fogyasztókat - öltek meg.
Az ENSZ jelentéstevőjére utalva Duterte úgy fogalmazott: "a szemetek láttára fogom felpofozni".

Köszönet az orosz fegyverekért

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök köszönetet mondott Vlagyimir Putyin orosz államfőnek a fegyverszállítmányért pénteken a vietnami Danangban.

Ebben a városban tartják az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének 25. csúcstalálkozóját, amelyen mindkét vezető részt vesz.
"A Fülöp-szigeteki nép nevében rendkívüli köszönetet mondanék Oroszország legjobbkor érkezett segítségéért" - hálálkodott Duterte Putyinnak találkozójuk első perceiben. A nagy pontosságú orosz fegyverek a különleges erőkhöz kerültek.
"Igazán elengedhetetlen volt, hogy feltöltsük készleteinket" az Iszlám Állam dzsihadistáival folytatott harchoz - hangsúlyozta. "Sohasem fogjuk elfelejteni" a segítséget - tette hozzá. 
Manila ádáz küzdelmet folytat a szélsőségesekkel az ország déli részén, ahol sikerült megvetniük a lábukat. Duterte elmondta, hogy elnöksége végéig szeretné megerősíteni a hadsereget és a rendőrséget, továbbra is támaszkodva az orosz fegyverszállítmányokra.
"Első gondolatom az volt, hogy az Egyesült Államoktól vásárolok fegyvert, de mivel ott a kongresszusnak és az elnöknek ugyanakkora hatalma van, ez nem olyan egyszerű" - árulta el a Fülöp-szigeteki vezető.