Magyar felkelést akar leverni a Karpatszka Szics

Beregszász ostromára készülnek ukrán nacionalisták

MH – 2017.11.10. 09:52 –

A jelenleg az ukrajnai keleti háborús zónában tartózkodó „büntetőszázadot“ vezényli át a Karpatszka Szics Kárpátalja magyarlakta vidékeire, hogy az egység leszámoljon a „magyar sovinisztákkal“, akik „pénzzel szórják tele a földjüket és hídfőállást építenek ki“ – olvasható különböző honlapokon.  

karpatszka szics-nagy

A Kárpáti Igaz Szó online arról tudósít: a Karpatszka Szics felhívása szerint „Kárpátalján már titkos fegyverkezés folyik és az illegális csapatok  évente kétszer a magyar honvédségnél vesznek részt kiképzésen. A magyarok készülődését tétlenül nézi az SZBU. A nacionalistákon kívül senki nem törődik az Ukrajnát fenyegető veszéllyel.“ Ezért a szélsőjobbos nacionalista csoport arra készül, hogy a hétvégén autós felvonulást rendez és Beregszászba is bevonul, hogy leverje a „magyar felkelést”.

A Kárpáti Igaz Szó emlékeztet a Szics-gárdisták korábbi tetteire: „Az átlagemberekben félelmet keltő sötét ruhás, arcukat maszkokkal, sálakkal eltakaró, fekete-piros lobogókat lengető fiatalembereket és lányokat először  három éve, a megyeháza ostrománál  lehetett látni,  amikor a szélsőséges nacionalista szervezet által feltüzelt fiatalok törve-zúzva behatoltak a középületbe“, amelynek ormára kitűzték zászlajukat.

Tavaly márciusban Ungváron vonult fel mintegy száz Szics-aktivista, akik magyarok ellen uszító jelszavakat skandálva járta a város utcáit. A radikális csoport élén Tarasz Deak haladt, és a „késhegyre a magyarokkal” jelszót skandálta, s azzal vádolta Magyarországot, hogy a régió elcsatolására törekszik.  Deak szeptemberben összefogásra szólította a nacionalista erőket az „ukrán Kárpátalja  oroszbarát magyar szeparatistákkal szembeni megvédése érdekében“.

karpatszka szics

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere elmondta, ő is az internetről értesült a nacionalisták tervéről, de hivatalos értesítést nem kapott.
Tetyana Scsoholeva, a megyei rendőr-főkapitányság sajtósa azt mondta a portálnak, hogy a Karpatszka Szics békés felvonulásra kért engedélyt a hatóságtól, amely Beregszászban tekintélyes rendőri készültséget rendelt el.

Oleg Kucin, a Karpatszka Szics önkéntes századparancsnoka úgy tájékoztatta a médiát, hogy rendezvénysorozattal a szervezet létrehozásának évfordulója előtt tisztelegnek. Ennek keretében  „Ungváron tudományos konferenciát rendeznek a magyar megszállás témakörében, megkoszorúzzák elesett bajtársaik síremlékeit, így azokét a beregszászi magyarokét is, akik életüket áldozták a független Ukrajnáért. Továbbá felkeresik Magyarország diplomáciai külképviseleteit, ahol tiltakozásukat fogják kifejezni egyes magyar megnyilvánulásokkal szemben“- írja a Kárpáti Igaz Szó online.