Dömötör Csaba: Brüsszel meg akarja törni Magyarországot

„Megmozdult a gépezet”

MH/MTI – 2017.11.10. 09:38 –

Brüsszel nagy nyomás alá helyezi azokat az országokat, amelyek nem akarnak bevándorlókat befogadni, "Magyarországot is meg akarják törni, politikai nyomásgyakorlással, pénzügyi zsarolással és jogi manőverekkel" rávenni a kvótarendszer elfogadására - jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Megmozdult a gépezet és megkezdődött a betelepítési tervek végrehajtása - fogalmazott Dömötör Csaba, jelezve, hogy megszülettek az ezzel kapcsolatos első jogalkotási döntések.
Emlékeztetett: az Európai Parlament szakbizottsága október közepén döntött arról, hogy meg kell kezdeni "a kötelező, létszámkorlát nélküli, egyébként beláthatatlan hatású betelepítési programot".

Hangsúlyozta, ezek alapján a szerintük eddig rosszul teljesítő országokba kellene először telepíteni, mindezt úgy, hogy "az egyébként homályos pénzügyi hátterű NGO-kat is bevonnák a betelepítési eljárásokba", megkönnyítve a családegyesítéseket pedig "még szélesebbre tárnák Európa kapuit".

Dömötör Csaba minősítő körülménynek nevezte, hogy zárt ajtók mögötti eljárásban rögzítenék a program jogi kereteit.

Ahhoz, hogy a betelepítési programok végérvényesen elindulhassanak, meg kell törni az ellenszegülő országokat, mindenekelőtt Magyarországot - jelentette ki Dömötör Csaba, a nyomásgyakorlás egyértelmű jeleként említve, hogy Guy Verhofstadt, az Európai Parlament (EP) liberális frakciójának vezetője azért támadja Magyarországot, mert "van bátorsága megkérdezni az állampolgárokat a betelepítési tervekről".

A nyomásgyakorlás további jeleként említette, hogy Brüsszelben újabb meghallgatást tartanak Magyarországról, az EP tervei szerint pedig csonkítanák azon országok pénzügyi forrásait, amelyek visszautasítják a betelepítést.

Hozzátette, hogy a folyamatban "nagyon dicstelen és méltatlan szerep jut" a magyar ellenzéki pártoknak, amelyek idehaza letagadják ezeket a terveket, Brüsszelben pedig megszavazzák azokat, eközben pedig "egymással versenyezve jelentgetik fel Magyarországot".

A betelepítések ügyében a kormány sokszor elmondta már, de hogyha kell ezredszer is elmondja, hogy "nem fogjuk némán nézni, hogy egy ilyen horderejű ügyben megkerüljenek minket, és helyettünk döntsenek" - jelentette ki az államtitkár. Hozzátette, hogy a kormány úgy gondolja, "most van lehetőség, hogy kiálljunk magunkért és keresztbefeküdjünk a betelepítési terveknek, ezért kérünk arra minden embert, hogy mondják el véleményüket ebben a kérdésben, támogassa a kormány és a miniszterelnök küzdelmét".

"Most kell cselekednünk, mert a golyó tényleg ott van a csőben, és később nem lesz lehetőség arra, hogy kipiszkáljuk onnan" - mondta.

A liberális politikusnak azt javasolta Dömötör Csaba, "a nagymellényes kioktatások helyett legyen bátor, és nyugodtan kérdezze meg az európai állampolgárokat arról, hogy mit gondolnak a bevándorlás és a betelepítés kérdéséről".