Idén is kiemelkedő évet zárhat a turizmus

Magyarországon 2010 óta folyamatosan nő az idegenforgalom - emelte ki Guller Zoltán

MH/MTI – 2017.11.10. 09:16 –

Az első háromnegyed év adatai alapján idén is kiemelkedő évet zárhat a turizmus Magyarországon - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a legfrissebb statisztikai adatokra reagálva pénteken az MTI-nek.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatai szerint szeptemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,3, a belföldi vendégeké 3,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a teljes forgalom együttesen 5,4 százalékkal nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt összes bruttó árbevétele 14,8 százalékkal csaknem 44,5 milliárd forintra emelkedett. A szállodai szobák ára országos szinten 10,2 százalékkal, Budapesten 14 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Az első kilenc hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 6,8 százalékkal több, összesen 23,5 millió vendégéjszakát regisztráltak.

Guller Zoltán rámutatott: Magyarországon 2010 óta folyamatosan nő az idegenforgalom, az ágazat minden fontos mutatója emelkedett szeptemberben, és az év első kilenc hónapjában is. A turizmus dinamikus növekedésével idén elérheti a 30 millió vendégéjszakát, ami fontos a 2030-as stratégiai célhoz, miszerint addigra eléri az 50 millió vendégéjszakát Magyarország. A magyar turizmusban óriási növekedési potenciál van, a kormány ezért hirdette meg a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési konstrukciót - tette hozzá. A program segítségével újabb szállodák, és panziók nyílhatnak az országban, a meglévők pedig minőségi fejlesztéseket valósíthatnak meg.

Kitért arra is, hogy tovább folytatódott a bevételek növekedése is, ennek a mértéke meghaladta a vendégéjszakák növekedését. A szállásdíjbevételek közel 16 százalékkal nőttek szeptemberben, az első kilenc hónapban pedig több mint 18 százalékkal. Ez fontos lépés a minőségi turizmus felé - mondta.

Kiemelte: a kedvező nyári főszezon után most a szezonon kívüli adatok is jelentős javulást mutatnak, ami jó hír. A turisztikai ügynökség elsődleges célja a szezonalitás csökkentése.

A 10 legfontosabb küldőpiac teljesítménye több mint 7 százalékkal emelkedett az első kilenc hónapban, ezen belül az orosz piac csaknem 30 százalékkal, a német 9 százalékkal, és a környező országokból is jelentősen nőtt az ide érkezők száma - ismertette.


A szeptemberi emelkedés 5.4 százalékos

Szeptemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,3, a belföldi vendégeké 3,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a teljes forgalom együttesen 5,4 százalékkal nőtt. 

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt összes bruttó árbevétele 14,8 százalékkal csaknem 44,5 milliárd forintra emelkedett. A szállodai szobák ára országos szinten 10,2 százalékkal, Budapesten 14 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szeptemberben a külföldi vendégek száma 4,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 7,3 százalékkal 1,4 millióra emelkedett. Az összes külföldivendég-éjszaka közel hattizedét realizáló Budapesten 6,4 százalékkal, a Balatonnál 9,0 százalékkal több éjszakát töltöttek a külföldi turisták, mint az előző év azonos hónapjában.

A belföldi vendégek száma 3,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 3,0 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberit, és megközelítette az 1,1 milliót. A belföldivendég-éjszakák több mint ötödét a Balatonnál, 17 százalékát a Budapest-Közép-Dunavidék régióban regisztrálták a kereskedelmi szálláshelyek.
A szállodák szobakihasználtsága 2,9 százalékponttal, 65,9 százalékra nőtt szeptemberben.

A szobaárak és a szálláshelyi szolgáltatások jelentős áremelkedése eredményeként a kereskedelmi szálláshelyek bevételei a vendégforgalomnál dinamikusabban nőttek: az összes bruttó árbevételen belül a szállásdíjbevétel 15,9 százalékkal 26,9 milliárd forintra, a vendéglátás bevétele 7,6 százalékkal 8,5 milliárd forintra, az egyéb szolgáltatások bevétele 19,1 százalékkal 9,1 milliárd forintra emelkedett. A külföldi szállásdíjbevétel 17,8 százalékkal, a belföldi 11,6 százalékkal magasabb volt az előző év szeptemberinél.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 5,8 százalékkal többet, 1,1 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. 

Az első kilenc hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 6,8 százalékkal több, összesen 23,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 8,7 százalékkal több 11,8 millió, a belföldi vendégek 4,9 százalékkal több, 11,7 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. 
A szállodák szobakihasználtsága 3,8 százalékponttal, 60,5 százalékra emelkedett. 

Január-szeptemberben a kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 16,5 százalékkal több, 354,5 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 18,5 százalékkal nőtt, és meghaladta a 215,3 milliárd forintot.