Nem lesz külön Trump-Putyin találkozó

A Fehér Ház közlése szerint időpont-egyeztetési nehézségek akadtak

MH/MTI – 2017.11.10. 08:46 –

Donald Trump amerikai elnök "időpont-egyeztetési nehézségek miatt" nem találkozik külön orosz hivatali kollégájával, Vlagyimir Putyinnal az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) vietnami csúcstalálkozóján - közölte pénteken a washingtoni Fehér Ház. 

"Soha nem nyert megerősítést, hogy lesz külön találkozó a két államfő között, és ténylegesen nem is lesz időpont-egyeztetési nehézségek miatt" - mondta Sarah Sanders, a Fehér Ház sajtótitkára újságíróknak, mielőtt az amerikai elnök gépe leszállt a vietnami Danangban. "Tény, hogy egy helyszínen lesznek. Az, hogy összefutnak és köszönnek egymásnak, lehetséges és valószínű, de tervezett, hivatalos találkozó közöttük nem szerepel a napirendben, és nem is számítunk arra, hogy lesz ilyen" - tette hozzá. 

A sajtótitkár lehetségesnek nevezte, hogy a két elnök a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozóján, Manilában tart külön megbeszélést, amely közvetlenül az APEC-csúcs után lesz.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter még csütörtökön Pekingben úgy nyilatkozott, hogy akkor tart a két elnök külön hivatalos találkozót Danangban, ha lesz érdemi megbeszélnivalójuk, például ha jelentős haladást tudnak elérni Ukrajna vagy Szíria ügyében.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője viszont péntek reggel azt mondta orosz hírügynökségek jelentése szerint, hogy még mindig egyeztetnek a danangi találkozóról. "Az egyeztetés még tart, nem világos, hogy mi lesz" - mondta.

Tovább egyeztetnek

"A protokollszolgálatok vonalán tovább folyik az egyeztetés. A helyzet egyelőre nem világos. Amerikai kollégáinktól ellentmondó információk érkeznek" - idézte a TASZSZ hírügynökség a szóvivőt.
"Így vagy úgy, de a találkozó (...) létrejön" - tette hozzá Peszkov.

Az Egyesült Államok nyitott a gazdasági együttműködésre

Az Egyesült Államok többé nem tűrheti el a tartós igazságtalanságokat a kereskedelemben, ragaszkodni fog az egyenlőség elvéhez - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök egy pénteki beszédében az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) vietnami csúcstalálkozója előtt.

Az Egyesült Államok kész kétoldalú megállapodást kötni bármely országgal az "indo-csendes-óceáni térségben", de csakis a kölcsönös tisztelet és kölcsönös előnyök alapján, és arra számítva, hogy partnereink betartják a szabályokat - tette hozzá. A nevezett régió alatt az ázsiai-csendes-óceáni térséget értette az amerikai elnök, mert - mint a Reuters hírügynökség megjegyezte - Indiát is bele szeretné vonni. 

Néhány szót váltottak

Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök röviden szót váltott egymással az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezet danangi csúcstalálkozóján - közölték pénteken orosz hírügynökségek.

A két elnök a protokollfotózás alkalmából, vietnami népviseletben találkozott egymással, kezet fogtak és néhány szót is váltottak. Ezt követően a csoportkép-beállításon Trump Putyin jobbján foglalt helyet, majd a szertartás végén, mielőtt a APEC-vezetők átvonultak egy közös fogadásra, megérintette az orosz vezető vállát.