További bővülést vár az Európai Bizottság

Kedvező adatokra számít hazánkat illetően is a brüsszeli testület, a foglalkoztatottsági mutatók bőven az uniós átlag feletti értéket mutatnak

M. Orbán András – 2017.11.10. 02:51 –

Az idén 3,7 százalékos, jövőre 3,6 százalékos, 2019-ben pedig 3,1 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság (EB). Uniós szinten is fellendülést mértek, több lesz az új munkahely, növekszik a beruházási kedv és erősödik az államháztartás.

9oldgrafAz idei és a következő év vonatkozásában is egy ezrelékponttal javította a magyar bruttó hazai termék (GDP) növekedésére vonatkozó korábbi prognózisát az EB gazdasági és pénzügyi főigazgatósága. Emlékeztettek rá, hogy a magyar GDP tavaly „csak” 2,2 százalékkal nőtt, miközben a bővülés két éve még 3,4, 2014-ben pedig 4,2 százalékos volt.

A bizottság rámutatott, hogy a gazdasági aktivitás idén jelentősen erősödött Magyarországon, aminek a magánfogyasztás és a beruházások élénkülése volt a fő hajtóereje. A beruházások szintje 15,2 százalékkal, a magánfogyasztás pedig 4,6 százalékkal emelkedett. Előbbit az uniós források ismét fokozódó felhasználása, utóbbit a fogyasztói bizalom javulása, a foglalkoztatottság és a bérek növekedése segítette elő.

Az adatokból kiderül, hogy a magyarországi foglalkoztatottság a várakozások szerint tovább javul majd és újabb rekordszinteket ér el, amihez a magánszektor és a közmunkaprogram egyaránt hozzájárul. A munkanélküliség idén 4,2 százalékos, 2018-ban és 2019-ben pedig négy százalékos lesz a tavalyi 5,1-et követően. A munkaerőpiac szűkülése, a munkaerőhiány pedig a bérek emelkedésével, ugyanakkor a foglalkoztatottság további növekedési kilátásainak korlátozásával jár – közölték.

A gazdaság valamennyi uniós tagállamban bővül, és a tagállami munkaerőpiacokon is javulás mutatkozik. A bérek növekedési üteme ugyanakkor visszafogott és kihívást jelent a magas adósságszint is – mondta Pierre Moscovici, az EB gazdasági és pénzügyi biztosa, aki csütörtökön Brüsszelben ismertette az őszi gazdasági előrejelzést. Kiemelte, az EB szerint folytatódni fog a növekedés az euróövezetben és az unió egészében is. Jövőre várha­tóan 2,1 százalékos lehet a növekedés a tavaszi előrejelzésben jelzett 1,9 százalék helyett, 2019-ben pedig 1,9 százalékos.

A jelentés szerint az elkövetkező két év során a munkanélküliség várhatóan tovább csökken.
Az Európai Unió egészében a munkanélküliségi ráta az idén 7,8 százalék lesz, majd 2018-ban 7,3 százalékra, 2019-ben pedig hét százalékra csökken. Az euróövezetben az idei 9,1 százalékos munkanélküliség 2009 óta a legalacsonyabb lesz, és rekordot dönt a foglalkoztatottak száma is.