Szenvedésre számít az olasz szurkolók több mint kétharmada

Labdarúgás. Zlatan Ibrahimovic szerint nem lesz könnyű dolga a Squadra Azzurrának a svédek ellen, pedig a sárga-kékek meggyengültek az ő visszavonulásával

RR – 2017.11.10. 01:10 –

Giorgio Chiellini, a Juventus világklasszis védője szerint ötven-ötven százalék az esély a svédek elleni labdarúgó világbajnoki pótselejtezőn. Ugyanakkor az olasz sajtó szerint csőd lenne, ha a Squadra Azzurra nem jutna ki a világbajnokságra.

A ma esti stockholmi mérkőzés előtt nyilatkozó Giorgio Chiellini szerint semmi meglepő nincsen abban, hogy az olaszokra pótselejtező vár. „Amikor összesorsoltak bennünket a spanyolokkal, kilencvenkilenc százalékban biztos voltam, hogy ez lesz az utunk” – mondta a Gazzetta dello Sportban, némileg fura véleményt formálva. Hiszen ekkora különbség nincs a két válogatott között, főleg, ha tekintetbe vesszük, hogy a franciaországi Európa-bajnokságon a Squadra Azzurra küldte haza a címvédő spanyolokat. A 2–0-ás győzelemkor éppen Chiellini szerezte az első gólt.

Ugyanakkor kétségtelen, hogy a két csapat szeptemberi, madridi találkozóján óriási volt a különbség a hazaiak javára. Mindazonáltal a védő igazságtalannak tartja, hogy utána a közönség Reggio Emiliában kifütyülte őket az izraeliek elleni találkozón. Más kérdés, hogy az olasz válogatott az utóbbi hónapokban csak vergődik, s ez hívei számára aggodalomra ad okot. A spanyolok elleni 0–3 óta egy mérkőzést nyert otthon (Izrael ellen), egyet idegenben (Albánia ellen), egyen pedig, ugyancsak pályaválasztóként, Torinóban döntetlent játszott (Macedónia ellen). Mindhárom találkozón csupán egy-egy gólt szerzett.
Ahogyan az elmúlt években, úgy fest, most is a védelem a válogatott pillére. Ma este Stockholm elővárosában, Solnában várhatóan a jól bevált négyes, Gianluigi Buffon, Andrea Barzagli, Giorgio Chiellini és a tavasszal még a többiekhez hason­lóan a Juvében játszó, immár a Milant erősítő Leonardo Bonucci játszik majd. Négyen együtt 411 válogatottságot számlálnak. Mindannyian túljárnak már a harmincon, de nincs hasonló kvalitású vetélytársuk.

Gian Piero Ventura szövetségi kapitány számára vélhetően a védekezés lesz a legfontosabb, de az olaszok megkönnyítenék a saját helyzetüket, ha tudnának gólt szerezni. Ősszel az említett három gólt egy védő (Chiellini), egy középpályás (Candreva) és egy csatár (Immobile) szerezte. Közülük az olasz bajnoki góllövőlistát vezető Ciro Immobile az olaszok első számú reménye, no meg Simone Zaza, a Valencia jó formában lévő támadója, aki az előző hónapokban sérülése miatt sokat kihagyó Andrea Belottit, az előző Serie A-idény gólkirályát helyettesíti majd, legalábbis a kezdőcsapatban. A kapitány meghívta a keretbe a „titkos fegyvert”, az oriundo – azaz dél-amerikai származású, honosított – Édert, aki a tavalyi Európa-bajnokságon, amikor az olaszok – egyébként meglehetősen unalmas mérkőzésen – 1–0-ra megverték a svédeket, győztes gólt rúgott a sárga-kékeknek.

A svédektől azóta visszavonult, a sérüléséből egyébként is csak lábadozó Zlatan Ibrahimovic szerint – aki éveken keresztül játszott Olaszországban – óriási csatára van kilátás, a svédeken nincs nagy nyomás. Ha nem is szerényen, de realistán elemzett: „Amióta visszavonultam a válogatottságtól, sem a sajtó, sem a közönség nem vár semmit a válogatottól. Nincs görcsölés. Amikor még játszottam, fejlődött a válogatott, nélkülem visszaesett. Két nagyon éles csatára számítok, mint két döntő, olyanok lesznek. Ezek már nem a csoportmérkőzések” – nyilatkozott a tőle megszokott „szerénységgel” Ibrahimovic az olasz sajtóban.
A világklasszis kétségtelenül kimagaslott a svéd válogatottból, de a mostani gárda is ért már el néhány figyelemreméltó eredményt, megelőzte például a csoportban a hollandokat. A válogatott új játékosainak többsége a 2015-ben utánpótlás Európa-bajnoki aranyérmet nyert gárdából kerül ki.

A Squadra Azzurra legutóbb hatvan éve, az 1958-as világbajnokságról maradt le a selejtezőkön. A Gazzetta dello Sport felmérése szerint az olasz szurkolók nyolcvan százaléka szerint csapatuk sikerrel veszi majd a pótselejtezőt, de 69 százalék szerint nagyon meg fog szenvedni.

Pénteki európai vb-pótselejtező. Svéd-ország–Olaszország, 20.45 (tv: Sport 1, 20.30). Felkészülési mérkőzések: Japán–Brazília, Belgium–Mexikó, Lengyelország–Uruguay, Franciaország–Wales, Anglia–Németország (tv: Sport 2, 21.00). Portugália–Szaúd-Arábia.