Élő egyenesben neveztek meg újabb, zaklatással vádolt rendezőt

Szikora János szerint Kátai István bosszút akar állni rajta

MH – 2017.11.09. 22:04 –

Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház rendezője évekkel ezelőtt nyilvános helyen szexuálisan zaklatott egy színitanodás lányt – jelentette ki Kátai István színész egy élő tévéműsorban. 

A színművész az ATV Egyenes Beszéd című műsorában nevezte meg a rendezőt és mondta, hogy ennek az esetnek többen is szemtanúi voltak. A történetet Kátai úgy idézte fel, hogy egy próba után a színházi büfében a pultnál állt egy másik színésszel, amikor a pultos azt mondta nekik, ne forduljanak meg. „Én abban a pillanatban megfordultam és amikor hátranéztem, azt láttam, hogy az illető úrnak a keze a lány combjai között, és a másikkal a nyaka felől próbál a blúza alá közelíteni“ – mesélte Kátai István, aki szemtanúja volt egy színitanodás fiatal színésznő zaklatásának.

A pultnál álló színészek némi hezitálás után visszaindultak az asztalhoz, ekkor Kátai állítása szerint Szikora felállt, és azt mondta: távozik, és nem történt semmi különös. Kátai ugyanakkor állítja: a lány tiltakozott, remegett és „az arcára volt írva minden“.
A színész azt is elmondta: a lány utóbb azt mondta neki, Szikorával más esetekben sokkal durvább tapasztalatai is voltak, Kátai azonban azt is hozzátette: ő maga ezt az esetet leszámítva nem látta hasonló szituációban Szikorát.

Az adásban egyébként megmutatatták Kátai és a molesztált lány közötti üzenetváltást is, amelyben a lány azt írta: ha Kátait bármivel megvádolják, mindent el fog mondani.

Kátai István a műsort megelőzően tájékoztatta a székesfehérvári Vörösmarty színház vezetőségét, hogy beszélni fog a zaklatásos ügyről, és azt kérte, vizsgálják ki azt. 

Szikora János szerint Kátai bosszút akar állni rajta

"A szexuális zaklatás és a hatalommal való visszaélés minden formáját mélységesen elítélem, és fontosnak tartom, hogy mielőbb megtaláljuk üldözésének megfelelő törvényes kereteit. Megengedhetetlennek tartom, hogy valaki büntetlenül, a bosszúállás szándékával a valóságot ilyen módon eltorzítsa!" - idézi Szikora János pénteken kiadott közleményét az Index.

"Ezúton kijelentem hogy Kátai István soha nem volt a Vörösmarty Színház színésze, ő a Vörösmarty Színház büfése volt, amely szerződését összeférhetetlen, botrányos magaviselete miatt 2016. december 14-én december 31-i hatállyal megszüntettem. Ezt követően több tanú egybehangzó állítása szerint a büfében számos alkalommal ezt kiabálta: - Ezt meg fogom bosszulni! Ezt nem viszi el szárazon!" - írta a rendező.