Újabb szíriai térséget fenyeget humanitárius katasztrófa

Szíriában sehol sem olyan rossz a helyzet, mint Kelet-Gútában

MH/MTI – 2017.11.09. 19:41 –

A szíriai főváros, Damaszkusz melletti Kelet-Gútát "teljes katasztrófa" fenyegeti, mert nem jutnak el a segélyszállítmányok a térségbe, ahol több száz ember szorul sürgős egészségügyi ellátásra - közölte csütörtökön Jan Egeland, az ENSZ humanitárius ügyi tanácsadója. 

kelet-Gúta

Kelet-Gútában hét ember halt meg, mert nem tudták őket evakuálni orvosi ellátás céljából - hangsúlyozta Egeland. Figyelmeztetett, hogy huszonkilencen vannak válságos állapotban, köztük tizennyolc gyerek.
Egeland úgy fogalmazott: mintha a konfliktus legzordabb napjai ismétlődnének meg, Szíriában sehol sem olyan rossz a helyzet, mint Kelet-Gútában. 

Közölte, hogy a damaszkuszi kormány a térséget szeptember óta teljesen lezárta, az ENSZ segélykonvojai pedig a "tehetetlenség bürokratikus falába" ütköznek. Egeland felszólította az illetékes szíriai hatóságokat, hogy léptessenek tűzszünetet életbe, és engedélyezzék a szükséges segélyek eljuttatását a hiányt szenvedő területekre. 

Kifejtette, hogy a nem csituló harcok miatt egyre több a sebesült, egyre több gyermek szenved súlyos alultápláltságtól, az éhhalál küszöbén vannak.  

A norvég diplomata úgy fogalmazott: meghaladja a fantáziáját, hogy ötvenes és hatvanas éveikben járó férfiak miért akadályozzák nők és gyerekek életmentő egészségügyi ellátását.

Korábbi beszámolók szerint Kelet-Gútába október végén érkezett legutóbb segélyszállítmány az ENSZ és a szíriai vörös félhold jóvoltából. Illetékes tisztviselők viszont már akkor figyelmeztettek, hogy a 40 ezer embernek szánt ellátás nem elegendő a térségben élő mintegy 400 ezer civilnek. 

Kelet-Gúta térsége négy éve van a kormányerők ostromgyűrűjébe zárva. Segélyszervezeti dolgozók és helyi lakosok korábban többször figyelmeztettek, hogy a felkelők uralta enklávé körül egyre szűkülő ostromgyűrű az éhhalál szélére sodorja az embereket.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) októberben figyelmeztetett, hogy legalább 1200 gyermek alultáplált a térségben tapasztalható tartós éhínség miatt, további 1500 gyereket pedig az alultápláltság kialakulásának veszélye fenyeget.

Egeland arról is beszélt: orosz, szíriai és ENSZ-tisztviselők találkoztak Damaszkuszban azzal a céllal, hogy megoldást találjanak a kelet-gútai emberek, illetve a jordániai határon rekedt mintegy 55 ezer civil helyzetére. 

Az angolul bermnek (magyarul padkának) nevezett, Szíria és Jordánia határán lévő kopár sivatagi területen hevenyészet viskókban és sátrakban élnek azok a szíriai menekültek, akik Jordániában szerettek volna menedékre lelni. A jordán hatóságok azonban egy közeli terrortámadás miatt 2016-ban lezárták a határt, és katonai övezetté nyilvánították a térséget, így tízezrek rekedtek a senki földjén.