Több mint 150 ezer menedékkérő érkezett Németországba

Emelkedik a törökországi származású menedékkérők száma

MH/MTI – 2017.11.09. 16:48 –

Több mint 150 ezer menedékkérő érkezett Németországba az idén október végéig csütörtökön megjelent hivatalos adatok szerint.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) kimutatása alapján a január-októberi időszakban 156 023 újonnan érkező menedékkérőt regisztráltak. 
A menedékkérők beáramlása a nemzetközi migrációs válság 2015-2016-os szakaszához képest mérséklődött és stabilizálódott. Ezt mutatja, hogy a havonta érkezők száma az idén eddig jellemzően a 14 ezer és 16 ezer közötti sávban mozgott, míg 2015 őszén, 2016 elején időnként  naponta érkeztek ennyien.

Lefejezett terroristákkal pózoló iraki menekült ellen indult eljárás 
Eljárást indítottak csütörtökön Németországban egy iraki menekült ellen, aki mobiltelefonnal készítet felvételen az Iszlám Állam terrorszervezet lefejezett harcosaival pózolt.
A 24 éves férfit, aki az iraki hadseregben katonáskodott, majd menekültként érkezett Németországba, háborús bűncselekménnyel vádolják. A vádirat szerint a felvételt azért készítette, hogy a megölt ellenségeit kigúnyolja, és megszentségtelenítse. Háborús bűncselekmények miatt több éves börtönbüntetésre számíthat.
Az iraki menedékkérő a nyáron történt letartóztatásáig Stuttgartban élt egy menekültszálláson, ahol 2016 novemberében életveszélyesen megfenyegette egy afgán lakótársát.
Az ügyészség szerint a szóban forgó felvételt mutatta meg lakótársának, azzal fenyegetve őt, hogy ugyanazt fogja tenni vele is, mint a megölt terroristákkal. Az iraki menekültet ezért fenyegetéssel is vádolják.
A 24 éves férfit több éves börtönbüntetésre számíthat háborús bűncselekmények miatt.

 

Amennyiben az év utolsó két hónapjában nem történik nagy változás, teljesülhet az Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer bajor miniszterelnök vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség célja, miszerint Németországnak évente legfeljebb 200 ezer embert kellene befogadnia a menekültügyi rendszer keretében.

A BAMF kimutatása szerint a menedékkérők legnagyobb csoportjait továbbra is a szíriaiak, az irakiak és az afganisztániak alkotják mintegy 40 ezer, 18 ezer, illetve 10 ezer fővel. 

Új fejlemény, hogy emelkedik a törökországi származású menedékkérők száma, ami a tavalyi törökországi puccskísérlet és a török-kurd konfliktus újbóli elmérgesedésének hatása lehet. Az idén eddig nagyjából 6500 török állampolgár kért menedéket Németországban, Törökország így a hatodik a származási országoknak a menedékkérők száma alapján összeállított listáján.

A BAMF-hoz az idén október végéig 167 573 menedékjogi kérelmet nyújtottak be, ami 75,2 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi 676 320-hoz képest. 

A hivatal 546 540 kérelmet bírált el a január-októberi időszakban, a menekült státuszt vagy a nemzetközi védelem más formáját 239 050 ügyben adták meg, ami 43,7 százalékos arányt jelent.
Németországba a nemzetközi migrációs válság eddigi legsúlyosabb szakaszában, 2015-ben 890 ezer menedékkérő érkezett, tavaly pedig további 280 ezer menedékkérőt regisztráltak.