Rendeződhet a leégett palota sorsa

Tulajdonrészét adja el a lakókért az önkormányzat

Pataki Sára – 2017.11.09. 01:08 –

Máig nem rendeződött az Andrássy úton, a Kodály köröndnél található, 2014 júliusában leégett palota helyzete. Az épületben található kilencvenegy albetétből, azaz lakásból kilenc jelenleg a Terézvárosi Önkormányzat tulajdona. Most a hivatal úgy döntött, kétfordulós pályázaton értékesíti tulajdonrészét.

Kétszázhetvenhárommillió forintos kikiáltási áron, pályázat útján értékesítésre bocsátja az Andrássy út 83-85. szám alatti ingatlant – döntött a Terézvárosi Önkormányzat. Az Mfor.hu portál úgy tudja, Bundula Csaba alpolgármester előterjesztését a közgyűlés az október 26-i ülésén tárgyalta, eszerint a pályázat kiírására tizenöt nap, a lebonyolítására pedig fél év állna rendelkezésre.

A Kodály köröndnél lévő palotának 2014. július 15-én égett le a tetőszerkezete, amelyet a mai napig nem sikerült teljesen helyrehozni. Az ingatlan állapota jelentősen leromlott, a műemléki előírásoknak megfelelő felújítás pedig nagy költségekkel járna. Az értékesítéssel ez alól szeretné mentesíteni magát az önkormányzat.

A társasházi közgyűléseken kiderült, hogy a tulajdonosközösség önerőből nem tudja az épület helyreállításának költségeit előteremteni – mondta Bundula Csaba lapunknak. Hangsúlyozta, mivel a biztosítóval a tulajdonosok perben állnak, helyzetük belátható időn belüli rendezését csak egy olyan tőkeerős befektető bevonásától várhatják, aki az ingatlanfejlesztési lehetőség biztosítása ellenében megépítené a tetőt, és elvégezné a szükséges felújítási munkákat. Ez részben a ház harmadik emeletén valósulhatna meg, ahol az önkormányzati tulajdon nagyobbik hányada van. Terézvárosnak tizenegy százalékos tulajdonrésze van az ingatlanban: hét kiégett lakás a harmadik emeleten, egy a földszinten és egy a pincében. Ez összesen nagyjából nyolcszáz négyzetméter. Nyilvánvaló, a leendő befektetőnek abban az esetben térül meg a beruházása, ha megfelelő nagyságú tulajdoni hányadot szerez az épületben, vagyis a harmadik emeleten és a tetőtérben felújított-megépített lakásokkal tulajdonosként szabadon rendelkezik. Az alpolgármester hozzátette: a felújítás komoly összegbe kerül, és egyes sajtóorgánumokban megjelentekkel ellentétben, fel sem merülhet, hogy az önkormányzat fejlesztési forrásait egy magántulajdonban lévő ingatlanra fordítsa.

A károsultaknak úgy tud segítséget nyújtani az önkormányzat, ha tulajdoni hányadát nyílt pályázaton értékesíti, és így elhárul az az akadály, amely a beruházás iránt érdeklődő befektetőket korábban távol tartotta. Az önkormányzat emlékeztet arra, hogy a tűzeset után több mint kétszázhatvanmillió forintot költött az életveszély elhárítására, és negyvennégymillió forinttal hozzájárult az otthonukat elhagyni kényszerülők lakhatási költségeihez. w
<br /