Nagy előrelépést jelent az e-recept bevezetése

Jövő év végéig a magánszolgáltatók is kötelezően csatlakoznak az EESZT-hez, így 2019 januárjától minden orvos elektronikus vényen keresztül írja fel a gyógyszereket betegeinek

Jobbágyi Zsófia – 2017.11.08. 13:11 –

Összességében pozitív folyamatokról számolt be az e-recept november 1-jei indulása kapcsán lapunknak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Beszélt azonban arról is, hogy egy ekkora rendszer beindítása nem lehet problémamentes és az ágazat minden szereplőjének kihívást jelent.

Az e-recept indulásának átmeneti időszakában, amely ez év december közepéig tart, prioritás a betegellátás biztonsága, így sem ebben az időszakban, sem később nem tűnnek majd el a rendszerből a papíralapú vények – mondta lapunknak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke, akit az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) elemeként november 1-jétől élesített e-recept kezdeti tapasztalatairól kérdeztünk. Egyelőre az EESZT használata csak a közfinanszírozott egészségügyi ellátóknak kötelező, az elektronikus vényeket így zömében csak a közellátásban dolgozó orvosok állítják ki. Azonban ezeket a patikák mindegyikének el kell fogadnia, s ehhez szükséges volt a gyógyszertárak regisztrációja a rendszerbe, illetve annak bekötése mindenütt. Hankó Zoltán elmondta, november 1-jéig minden patika regisztrált, azonban a körülbelül háromezer egységből öt-hatszáz patika EESZT kapcsolatának élesítése ezt követően indult csak el. A csatlakoztatásnak december 15-ig kell lezárulnia véglegesen.

Az első napokban a média több helyen is fennakadásokról számolt be, amelyek például abból adódtak, hogy nem működtek a rendszerbe való belépéshez szükséges e-személyi olvasók. Lapunknak az elnök elmondta, vannak olyan gyógyszertárak, ahol a rendszergazda mindent sikeresen bekötött és fennakadás nem volt, és akadtak olyanok, ahol nagy számban előfordultak problémák. Hankó Zoltán szerint azonban ez elsősorban nem az EESZT hibájából vagy a patikák felkészületlenségéből adódott, feladatot inkább a különböző informatikai rendszerek összehangolása adott. Éppen ezért november 2-án sürgős egyeztetésre hívták az érintett rendszergazdákat, akik garanciát vállaltak arra, hogy az átmeneti időszak végéig, vagyis idén december 15-ig mindenütt gördülékenyen felállítják a rendszert.

A betegek szempontjából a jelenlegi átállás azt jelenti, hogy a közellátásban dolgozó kezelőorvos jövő év végéig egyrészt előállít egy e-receptet, másrészt kötelező jelleggel egy úgynevezett felírási igazolást, amely papíralapú, a beteg pedig magával viszi a gyógyszertárba és átadja a gyógyszerésznek. Ez alól kivételt képeznek – az október 31-én megjelent miniszteri rendeletmódosítás szerint – például a „pro família” jelzéssel ellátott vények vagy az olyan esetek, amikor a beteg jelzi, hogy külföldön kívánja kiváltani a medicinát.

Ez az átmeneti állapot jövő év végéig tart majd, akkorra ugyanis a magánszolgáltatók is kötelezően csatlakoznak majd az EESZT-hez, így 2019 januárjától minden orvos e-recepten rendeli majd a gyógyszereket betegeinek. Ennek ellenére – mint Hankó Zoltán tájékoztatott – a papíralapú vényeket sosem vonják ki teljesen a rendszerből. Példaként hozta fel, hogy ha egy orvos házhoz megy a beteghez, nem várható el tőle, hogy az EESZT-hez csatlakozva írjon fel gyógyszert. Az elnök közölte, az indulás után a problémák miatt a patikáktól „kaptam hideget és meleget is”, ennek ellenére, ahol gördülékeny volt az indulás, onnan pozitív visszajelzések is érkeztek.

Közölte, az e-recept és maga az EESZT is hosszú távon nagy előrelépést jelent a magyar egészségügynek azzal együtt, hogy értelemszerűen egy ekkora rendszer elindulása nagy kihívást jelent és nem lehet problémamentes.