Csütörtökön ülésezik a Diaszpóra Tanács

Bemutatkozik a Hungary Helps Program is

MH/MTI – 2017.11.08. 10:47 –

Csütörtökön tartja VII. plenáris ülését a Magyar Diaszpóra Tanács Budapesten, a tanácskozásra érkező szervezetek számára már szerdán megkezdődnek a programok - közölte a nemzetpolitikai államtitkárság.

Szerda délelőtt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Szilágyi Péter helyettes államtitkár és Grezsa István kormánybiztos megbeszélést folytat a diaszpórában dolgozó szakdiplomatákkal. A délutáni programsorozat részeként a diaszpóraszervezetek képviselőinek lehetősége nyílik megbeszélésre és tapasztalatcserére a nemzetpolitikai államtitkárság képviselőivel.

Bemutatkozik a Hungary Helps Program is, amely Magyarország szerepvállalását és segítségnyújtását szervezi a migrációs területeken.

A program zárásaként Potápi Árpád János kitüntetéseket ad át a diaszpóra azon képviselőinek, akik munkásságukkal nagyban hozzájárultak a diaszpórában élő magyar közösségek megmaradásához, magyar identitásuk és kultúrájának megőrzéséhez.

A plenáris ülést november 9-én, csütörtökön a budapesti Várkert Bazárban tartják, a rendezvényen felszólal Orbán Viktor miniszterelnök.
A tanács idei ülésén 93 magyar szervezet vezetője vesz részt. Új tagként érkeznek Dánia, Írország és Spanyolország magyar szervezeteinek képviselői, valamint négy új egyházi szervezet is csatlakozik. 

Az előző évekhez hasonlóan az ülésen zárónyilatkozatot fogadnak el, amelyben értékelik az elmúlt év diaszpóra szempontjából fontos történéseit. Szó esik majd a tavalyi ülésen elfogadott Magyar diaszpóra politika - Stratégiai irányok című dokumentumban lefektetett négy fő irányvonal mentén megkezdett, a diaszpóra magyarságát segítő magyar kormányzati programokról és intézkedésekről - közölte az államtitkárság.