Tallózás a Magyar Hírlapból

Válogatás a hét írásaiból

2017.11.11. 10:18 –

Tallózás gif 2017.11.10.

Utolsó esély: egy év maradt a diploma megszerzésére - A végzősöknek most már két éven belül meg kell szerezni az oklevelet. Több mint tizenötezer olyan képzést tart számon az Oktatási Hivatal, amely esetében a tanulmá­nya­i­kat 2005 előtt megkezdett hallgatók megszerezték ugyan az abszolutó­riumot, de a diplomáig már nem jutottak el – tudta meg a Magyar Hírlap. Már csak kevesebb mint egy évük maradt a diploma megszerzésére azoknak a hallgatóknak, akik 2005 előtt kezdték meg felsőoktatási tanulmányaikat, és bár abszolváltak (végbizonyítványt szereztek), még nem államvizsgáztak le. (…)

Kovács Róbert 20171106

„Van még dolgom Kőbányán” - Budapesti Mozaik. A X. kerület korábban hatalmas részvényvagyonnal rendelkezett, azonban gazdagsága 1997 és 2006 között jóformán elolvadt Kovács Róbert polgármester szerint. Sajnos a korábbi szocialista kerületvezetők nagyon rossz politikát folytattak, szinte tudatosan költöztették a Hős utcába a problémás családokat – mondta lapunknak Kovács Róbert, Kőbánya fideszes polgármestere, akit egyebek mellett a Hős utcában történt sorozatos rosszullétekről kérdeztünk. Beszélt arról is, szerinte a 2013-as árvíz idején a Csillaghegyi-öblözetben senki nem mondta volna, hogy ne a part mentén épüljön a védmű. (…)

 

Szánthó

Jogértelmezési veszélyforrás - Szánthó: Az isztambuli egyezmény a feminista genderkurzus báránybőrbe bújtatott farkasa, az Országgyűlés józan többségének ellen kell állnia a politikai korrektség nyomásának. Az, hogy a magyar színészvilág liberális részén egymást szexuális abúzussal vádolják egyesek, nem szolgálhat alapul a természetes ­biológiai nemek jogi definícióinak átértelmezésére – nyilatkozta lapunknak Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója az isztambuli egyezmény ratifikálásért folyó ellenzéki küzdelem apropóján. A családon belüli erőszakról szóló isztambuli egyezmény ratifikálását szorgalmazták a minap magyar ellenzéki képviselőnők. (…)

 

lead diploma

Diplomaszerzés: marad a határidő - Az Új Nemzedék Központnál lehet majd kérelmezni az első nyelvvizsga ingyenességét egy rendelettervezet szerint. „Nem tudjuk, hol vannak ezek a hallgatók, és az esetükben valószínűleg már nincs meg az ambíció arra, hogy megszerezzék a diplomájukat” – mondta lapunknak Palkovics László államtitkár a tanulmányaikat 2005 előtt megkezdett egyetemisták helyzete kapcsán. Nincs értelme tovább húzni az időt – mondta kérdésünkre Palkovics László oktatásért felelős államtitkár arra vonatkozóan, hogy miután több mint tizenötezer egykori hallgató lehet érintett, megfontolja-e a kormány a diplomaszerzés 2018. szeptember 1-jei határidejének meghosszabbítását. (…)

 

Baloldal

Szocialista potentát vádolja árulással saját pártvezetését - Velez Árpád MSZP-s frakcióigazgató szerint Molnár Gyula elnök a Gyurcsány-párttal kollaborál, ezért a képviselő bejelentette, jövőre nem indul a választáson. „Nem tudok eltekinteni attól a ténytől, hogy te a magyar baloldal vezető pártjából, történelmi szemszögből nézve pillanatok alatt, egy mások után kullogó, kedvetlen, motiválatlan, kiszolgáltatott politikai közösséget csináltál” – ezt írta Velez Árpád frakcióigazgató Molnár Gyula pártelnöknek címzett levelében.

Botka László miniszterelnök-jelölt után Velez Árpád frakcióigazgató, korábbi pártigazgató is „bedobta a törülközőt” (…) 


Hóvári-János

Nemzedékeken át szolgáló szellemiség - Hóvári János: Öregdiák-hálózatunk fontos érdekcsoport volt, az Eötvös-kollégisták többsége különböző posztokon szerepet vállalt az új, demokratikus Magyarország megteremtésében.
„Tanáraink a szellem kritikus tiszteletére és az elfogulatlan kollegialitásra neveltek bennünket, a vizsgákon pedig kétszer olyan szigorúak voltak velünk, mint másokkal” – mondta a lapunknak adott interjúban Hóvári János történész, diplomata, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és az Eötvös Collegium Baráti Körének elnöke, akit az első hazai szakkollégium, az Eötvös Collegium egykori és mai szerepéről, a generációkon átívelő hagyományról kérdeztünk. (…) 

Schwerin

The Times: Németország Európa terrorközpontja - Végre világossá kell tenni, hogy aki az EU területére lép, annak tisztelnie kell a szabályainkat – jelentette ki Szijjártó Péter külügyminiszter a menekültekkel kapcsolatban. 
Ezrével érkeztek terroristagyanús személyek Európába, miután Németország 2015-ben megnyitotta határait a menekültek előtt – írja a The Times. Hiába ugyanakkor a hatóságok rendíthetetlen munkája, azt senki nem tudja pontosan, hány potenciális terrorista szívódott fel a schengeni övezeten belül. (…)

 

Borisz-Kusztogyijev-lead

Száz éve történt a bolsevista puccs - A cselekvés halogatása egyértelmű a halállal – üzente Lenin a még tétovázó elvtársainak.
Amikor 1914 nyarán Oroszország belépett az első világháborúba, II. Miklós cár olyan kemény fába vágta a fejszéjét, amelyről rövidesen kiderült, hogy a cári birodalom, valamint a három évszázada uralkodó Romanov-dinasztia végét jelentheti. De azt senki nem gondolta, hogy egy szélsőséges, agresszív kisebbség képes megszerezni a teljhatalmat az egész birodalomban. (…)

 

rafaello

Madonnák és ifjak képmásai között az Albertinában - „A természet, miután a művészet Michelangelo Buonarroti révén úrrá lett rajta, azt akarta, hogy Raffaello révén a művészet és az erkölcs együttesen diadalmaskodjék fölötte”.

Raffaello munkáiból látható kiállítás a bécsi Albertinában. A tárlaton láthatóvá válik az az út, amely a vázlatoktól a képekig vezetett. ­A válogatásban helyet kapott a budapesti Szépművészeti Múzeumból kölcsönzött Ifjú képmása és az Esterházy Madonna is. (…)

 

jobbik

Meggyalázták Horn szobrát a Jobbik szövetségesei – Vona a baloldal felé nyit, miközben alelnökének szervezete vandálkodik. A Jobbikhoz köthető Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom meggyalázta Horn Gyula volt miniszterelnök XIII. kerületi emlékművét – számolt be a Balra Magyar elnevezésű blog. Horn szobrát fekete anyaggal vonták be, és ráakasztottak egy „pufajkás gyilkos” feliratú táblát. Az akcióban akár részt is vehetett Magvasi Adrián, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) korábbi vezetőségi tagja, a Jobbikhoz közeli Alfahír internetes portál főszerkesztője is, ő ugyanis jelenleg a Jobbik XIII. kerületi képviselőjelöltje. (…) 

 

Soros

Migránsbarát tanárokat várnak - Interkulturális kompetenciafejlesztést hirdetett pedagógusoknak a Menedék egyesület. Általános és középiskolai tanárok is jelentkezhettek azokra a képzésekre, amelyeket Soros-féle Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület hirdetett meg. Pedagógusoknak, tanítóknak, általános és középiskolai tanároknak, valamint iskolai vezetőknek szóló képzést hirdetett a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület. A Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány fizetési listáján szereplő szervezet érzékenyítő kurzusai hamarosan indulnak, harmincórás akkreditált kompetenciafejlesztési programként – derül ki a csoport honlapján közzétett tájékoztatóból. (…)

 

e-recept

Nagy előrelépést jelent az e-recept bevezetése – Jövő év végéig a magánszolgáltatók is kötelezően csatlakoznak az EESZT-hez, így 2019 januárjától minden orvos elektronikus vényen keresztül írja fel a gyógyszereket betegeinek. Összességében pozitív folyamatokról számolt be az e-recept november 1-jei indulása kapcsán lapunknak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Beszélt azonban arról is, hogy egy ekkora rendszer beindítása nem lehet problémamentes és az ágazat minden szereplőjének kihívást jelent. Az e-recept indulásának átmeneti időszakában, amely ez év december közepéig tart, prioritás a betegellátás biztonsága, így sem ebben az időszakban, sem később nem tűnnek majd el a rendszerből a papíralapú vények – mondta lapunknak Hankó Zoltán (…)

bantalmazas

Kiterjesztett áldozatvédelem országos szintű hálózatban - Továbbra is vizsgálja a nők elleni erőszakkal szembeni fellépésről szóló isztambuli egyezmény ratifikációjához szükséges lépéseket az Igazságügyi Minisztérium.
A budapesti létesítmény nyári megnyitása után vidéki hálózatba szerveződnek a nők elleni erőszak kárvallottjainak is támogatást nyújtó Áldozatsegítő Központok, s most zajlik a szombathelyi és a miskolci intézmények kialakítása – értesült lapunk. (…)

 

Kósa Ádám 20171108

„Változtatni kell a siketek oktatási rendszerén” - Sajnos a szülőknek helytelenül azt tanácsolták eddig, hogy ne jeleljenek, de szerencsére már sokan felismerik ezt a hibát – mondta Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője. A jelnyelv a siketek elsőrendű természetes nyelve, ha ezen keresztül tanítják nekik a szaktantárgyakat, akkor sokkal több tudás adható át nekik – hangsúlyozta a lapunknak adott interjúban a bilingvális oktatás bevezetése mellett érvelve Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (Sinosz) elnöke. A képviselő elmondta, hogy egyre több siket talál magának munkát Magyarországon, de még van hova fejlődni. (…) 

család 20161029

Családra vágynak a magyar fiatalok - A megfelelő társ megtalálását és a szülői szerepre való érettséget tartják a gyermekvállalás legfontosabb feltételeinek az ifjak, ezeket a biztos egzisztencia elé sorolták. A fiatalok családalapítását elősegítő intézkedéseket tartalmazó javaslatcsomagot készül a kormány elé terjeszteni a Három királyfi, három királylány Mozgalom – mondta lapunknak Engler Ágnes, a mozgalom Családbarát felsőoktatás munkacsoportjának vezetője. A dokumentum a közelmúltban egyetemisták körében végzett kutatásuk eredményei alapján készül, amely kifejezetten pozitív képet mutat a fiatalok házassággal és gyerekvállalással kapcsolatos terveiről. (…)

Mike-Gonzalez

A magyar migrációs politika közel áll a Fehér Házhoz - Az üldözött keresztényekért tett intézkedések is szimpatikusak Donald Trump számára.

Több közös pont is van a Fehér Ház és Budapest politikájában, az Obama-adminisztráció által örökül hagyott külügyi apparátus azonban eddig a változás gátja volt – magyarázta lapunknak Mike Gonzalez, az amerikai Heritage Alapítvány vezető elemzője.

– Értik Washingtonban a magyar politikát? (…)

 

Szamosi-Szabolcs

Egy személyben muzsikus, rendőr és pszichológus - Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny: tizenöt év után ismét dirigensek vetélkednek a televízióban, ezúttal a Filharmónia Magyarország rendezésében.

Hosszú idő után újra életre kelt hazánk egyik különleges televí­ziós műsora, amelyet Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny néven ezúttal a Filharmónia Magyarország rendez meg. A megmérettetés első válogatói már lezajlottak, a középdöntőben harmincnyolcan versenyezhetnek a fődíjért. A szombatonként az M5 műsorán látható megmérettetésről Szamosi Szabolcs ügyvezetővel beszélgettünk. (…)