KMKF: Napirenden a nagyvárosi diaszpórák helyzete a munkacsoport értekezletén

A szocialista társelnök nem vett részt az ülésen

MH/MTI – 2017.11.07. 14:35 –

A szórványban és a diaszpórában élő nagyvárosi magyar közösségek helyzetét tekintette át a Kárpát-medencei Képviselők Fóruma (KMKF) szórvány-diaszpóra munkacsoportja keddi budapesti ülésén - közölte Révész Máriusz (Fidesz), a testület társelnöke újságírókkal.

Az ülésen előadást tartott Bodó Barna a Szórvány Alapítvány képviseletében, Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke, Gábrity Molnár Irén (Magyarságkutató Tudományos Társaság) és Kovács Eszter (MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont).

Révész Máriusz elmondta: a tanácskozáson elhangzott előadásokból az derült ki, hogy mindenütt nehéz a helyzet, és a szórványban sokkal gyorsabb a beolvadás mértéke. Számos, az elmúlt 100 év folyamatairól felsorolt adat is ezt támasztotta alá - közölte. 

Hozzátette: megállapítható, hogy a legegyszerűbb és legjobb megoldás az autonómia lenne. Ott sikerült ugyanis a kisebbségek gyors ütemű csökkenését megakadályozni, ahol az autonómia területén előre tudtak lépni. Ez a környező országokban még várat magára - mondta, de reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező időszakban előre tudnak majd lépni. 
A társelnök kitért arra is, az ülésnek szomorú aktualitást adott Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció elnökének minapi kezdeményezése, amellyel megvonná a szavazati jogot a külhoni magyaroktól, s amivel "nekirontott" újra a diaszpóra magyarságának. 
Emiatt az a helyzet állt elő, hogy a szocialista társelnök nem is vett részt a keddi ülésen - jegyezte meg Révész Máriusz, aki szerint ez érhető is, hiszen elég kellemetlen helyzetbe került volna a határon túli és a diaszpórában élő magyar képviselők fórumán.