Diplomaszerzés: marad a határidő

Az Új Nemzedék Központnál lehet majd kérelmezni az első nyelvvizsga ingyenességét egy rendelettervezet szerint

Szalai Laura – 2017.11.07. 04:05 –

„Nem tudjuk, hol vannak ezek a hallgatók, és az esetükben valószínűleg már nincs meg az ambíció arra, hogy megszerezzék a diplomájukat” – mondta lapunknak Palkovics László államtitkár a tanulmányaikat 2005 előtt megkezdett egyetemisták helyzete kapcsán.

Nincs értelme tovább húzni az időt – mondta kérdésünkre Palkovics László oktatásért felelős államtitkár arra vonatkozóan, hogy miután több mint tizenötezer egykori hallgató lehet érintett, megfontolja-e a kormány a diplomaszerzés 2018. szeptember 1-jei határidejének meghosszabbítását. Lapunk számolt be arról, hogy az Oktatási Hivatal idén október végéig 15472 olyan hagyományos egyetemi vagy főiskolai képzést tartott számon, amely esetében a hallgatók egykor megszerezték az abszolutóriumot, azaz a végbizonyítványt, de a diplomáig már nem jutottak el.

Palkovics László lapunknak rámutatott: ezek a hallgatók „valahol eltűntek”, és nem valószínű, hogy valaha még lediplomáznak. „Ezek az emberek tizenkét éve nem járnak egyetemre, és mióta befejezték a tanulmányaikat, nem tanulnak, már a megszerzett tudásukkal dolgoznak a munkahelyükön” – mondta. Mint ismert, korábban nem szabták meg, mennyi idő telhet el maximálisan a végbizonyítvány megszerzése és a záróvizsga között. Egy két évvel ezelőtti módosítás nyomán szigorodtak a szabályok, így most már az abszolutórium után két éven belül le kell tenni a záróvizsgát. Az államtitkárság 2015-ben türelmi időt adott azoknak a hallgatóknak, akik még a régi rendszerben tanultak.

A diploma megszerzését többek között az hátráltatta, hogy sokan nem szerezték meg a nyelvvizsgát. A kormány ezeknek a hallgatóknak indította el a diplomamentő programot még 2014-ben, amelyben azok vehettek részt, akiknek kizárólag a nyelvvizsga jelentette az akadályt az oklevélszerzéshez, és már nem volt tanulói jogviszonyuk.

A nyelvvizsgaszerzés megkönnyítése érdekben a kabinet idén döntött arról, hogy ingyenessé teszi az első nyelvvizsgát a harmincöt év alattiaknak. Az erről szóló kormányrendelet tervezete a minap meg is jelent, ez alapján a támogatást írásbeli kérelemmel kell majd igényelni az Új Nemzedék Központnál. Az igénylést az első sikeres komplex nyelvvizsgát, vagy a második sikeres részvizsgát igazoló bizonyítvány kiállításától számított egy éven belül kell benyújtani.