Átadták a Pro Architectura díjakat

Lázár János: Az építészeti örökség folyamatos odafigyelést és támogatást igényel

MH/MTI – 2017.10.31. 16:27 –

Tízen vehettek át Pro Architectura díjat kedden az Országházban a magyar építészeti kultúra népszerűsítésében, a minőségi épített környezet létrehozásában elért kiemelkedő eredményükért.

Megóvni, létrehozni és minőséget hirdetni - ennek a három dolognak a felelősségét emelte ki a díjátadón az elismeréseket átadó Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy az építészeti örökség folyamatos odafigyelést és támogatást igényel, az alkotásnak ma már nincsenek anyagi korlátai, ugyanakkor az ország és a nemzet jövője szempontjából a minőséghez ragaszkodás, az innovatív lehetőségek kifejezése nagyon fontos feladat minden építész előtt.

A díjban részesült a 4 plusz Építész Stúdió Kft., Csontos Györgyi, Füzes András, a GALESZ és LENZSÉR Építészeti, Mérnöki és Szolgáltató Kft., a Kistelegdi 2008 Építész Tervező Kft., Salamin Miklós, Lőrinczné Balogh Krisztina, az Építészfórum Kiadói Kft., a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. és Rostás Árpád.

A keddi díjátadón jelen volt Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára és a szakma képviselői. Az ünnepségen egyperces néma felállással tisztelegtek a Pro Architectura díj bírálóbizottságának közelmúltban meghalt tagja, Mőcsényi Mihály, valamint a hétfőn elhunyt Pásztor Erika Katarina építész, médiaművész emléke előtt.