Nikolics ismét gólkirály lett

A magyar támadó 24 találattal, David Villát megelőzve végzett az MLS góllövőlistájának élén

Gombos Krisztián – 2017.10.23. 15:42 –

Vasárnap késő este lezárult az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokság, az MLS idényének alapszakasza. Az utolsó fordulóban Nikolics Nemanja csapata, a Chicago Fire 3-0-ra kikapott a Houston Dynamo otthonában, ezzel eldőlt, hogy harmadik helyen végez, és nem jut automatikusan a Keleti Főcsoport elődöntőjébe. A zárótalálkozón Nikolics csak kapufáig jutott, összesítésben viszont 24 találattal zárt, így pályafutása során ötödször gólkirályi címet szerzett.

nikolicsNikolics a tengerentúlon is szépen termelte a gólokat. Fotó: Chicago FireVasárnap késő este lezárult az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokság, az MLS idényének alapszakasza. Az utolsó fordulóban Nikolics Nemanja csapata, a Chicago Fire 3-0-ra kikapott a Houston Dynamo otthonában, ezzel eldőlt, hogy harmadik helyen végez, és nem jut automatikusan a Keleti Főcsoport elődöntőjébe. A zárótalálkozón Nikolics csak kapufáig jutott, összesítésben viszont 24 találattal zárt, így pályafutása során ötödször gólkirályi címet szerzett.

Nikolics tavaly december 20-án szerződött a Chicagóhoz a Legia Varsó együttesétől. Hamar sikerült beilleszkednie új állomáshelyén: második bajnoki meccsén, márciusban a Real Salt Lake ellen volt először eredményes. Május 17-ére már tíz találatnál járt, ilyen gyorsan ezt a határt még senki nem tudta elérni a klub történetében. Július 2-án a Vancouver ellen két alkalommal zörgette meg a hálót, aztán viszont komoly hullámvölgybe került: zsinórban kilenc meccsen maradt gól nélkül, szeptember 9-én azonban megtört a jég, a New York Red Bulls hálóját vette be, ezután pedig már nem következett komolyabb visszaesés, megbízhatóan szállította a gólokat.

Németh gólt szerzett, Sallóiék rájátszásba jutottak
Az utolsó fordulóban a liga mind a négy magyarja kezdőként kapott lehetőséget: Nikolics mellett ugyancsak végigjátszotta csapata mérkőzését a DC United középpályása, Stieber Zoltán. Az már korábban eldőlt, hogy a washingtoniak nem juthatnak be a rájátszásba, így a New York Red Bulls ellen elszenvedett vereségük nem osztott, nem szorzott. Szintén vesztes alakulat tagja volt Sallói Dániel, aki 85 percet kapott a Real Salt Lake-kel szemben alulmaradó Kansasben, amely veresége ellenére is ott lesz a playoffban. Stieberékhez hasonlóan Németh Krisztián együttese, a New England Revolution számára is véget ért a szezon alapszakasszal, igaz, 3-2-es sikerrel búcsúztak, amihez honfitársunk is hozzájárult egy góllal.

Szeptember 28-án a San José ellen elért duplájával már 20-nál járt, ezzel megdöntötte Ante Razov 2000-ben felállított, 18-as klubrekordját. Talán legjobb meccsét október 15-én játszotta, amikor egy mesterhármassal vezette 3-2-es győzelemre csapatát a Philadelphia Union ellen, egyúttal bebiztosítva a Chicago részvételét a rájátszásban, ahová 2012 óta először jutott el az alakulat.

Huszonnégy találata mellé egyébként négy gólpasszt is kiosztott a zentai születésű támadó, aki karrierje során ötödik alkalommal lett gólkirály. Háromszor (2010, 2014, 2015) a Videoton, egyszer a lengyel Legia Varsó (2016), most pedig az amerikai Chicago Fire színeiben bizonyult a liga legeredményesebb játékosának.

„Sikerült! Három különböző országban, négy egymást követő évben lettem gólkirály – a Vidi és a Legia után Chicagóban is enyém a Golden Boot! Büszke vagyok arra, amit elértem, köszönöm Chicagónak, hogy az első naptól mögöttem áll, a társaknak, a stábnak és a szurkolóknak a támogatást. Ez a díj mindannyiunké!” - írta Facebook-oldalán Nikolics.