"Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban"

Emlékezés 1956. október 23-ra + GALÉRIA

MH/MTI – 2017.10.22. 15:18 –

A körülmények változnak, de az igazi értékek állandóak, és ezek szükségesek a sikerhez és megbecsüléshez minden nemzet, így a magyarság számára a harmadik évezred elején is  - mondta Trócsányi László a Műegyetemi emlékműnél tartott ünnepségen vasárnap. Simicskó István az igaz ügyek melletti kiállást jelképezik 1956. októberének magyarországi eseményei a magyarság és az egész emberiség számára. Rétvári Bence államtitkár a budapesti Bem téren mondta el gondolatait a forradalomról.

trócsányiTrócsányi László igazságügyi miniszter beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen a Műegyetemi emlékműnél MTI Fotó: Koszticsák SzilárdTrócsányi László igazságügy-miniszter a megemlékezésen mondott beszédében kiemelte: a műegyetemi 16 pont mindegyike megvalósult szó szerint, vagy szellemében, de nem szabad őket magától értetődőnek tekintenünk. "A vívmányokért nemzedékek küzdenek, elveszítésükhöz elég egy történelmi pillanat, néhány rossz döntés" - fogalmazott.

A tárcavezető szerint sok, korábban nem tapasztalt külső kihívásnak kell megfelelnünk, és ebben a helyzetben szükségünk van az akkori műegyetemista fiatalok, a szabadságharcosok erényeire: a lelkesedésre, a jövőbe, a szabadságba, az igazság és a jog erejébe, a demokráciába vetett hitre, a hazaszeretetre és a szolidaritásra.

műegyetemSimicskó István beszédet mond a Műegyetem aulájában Budapesten  MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Simicskó István: '56 az igaz ügyek melletti kiállás jelképe 

Simicskó István hangsúlyozta: "elődeink nagy árat fizettek a mi szabadságunkért". Ezért is fontos megbecsülni a szabadság értékeit - emelte ki.

A miniszter szavai szerint napjainkban is meg kell védenünk szabadságunkat, önrendelkezésünket, szuverenitásunkat. Ehhez erőt ad az '56-os szellemiség, amely egyben kötelezi is a mai nemzedékeket - fűzte hozzá.

"Ma a magyarság szabad", Magyarország demokratikus ország. Olyan ország, amely megvédi értékeit, kultúráját, nyelvét, állampolgárait és határait - szögezte le Simicskó István.

1956 felvonulásA képre kattintva galéria nyílik Fotó: Ficsor Márton/Magyar HírlapMegemlékezés a Bem-szobornál, fáklyás felvonulás

Az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik nagy tanulsága, hogy egy millimétert sem szabad feladni nemzeti függetlenségünkből - jelentette ki Rétvári Bence a budapesti Bem téren.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hangsúlyozta: ennek most különös aktualitást ad, hogy ma is küzdenünk kell identitásunk és kultúránk megőrzéséért, ami 2015-ben veszélybe került a migrációs krízis kialakulásával.

Németh Zsolt, a rendezvényt szervező Rákóczi Szövetség elnökségi tagja, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kiemelte: mint az elmúlt évtizedekben sokszor, most is a lengyelekkel karöltve küzdünk nemzeti szuverenitásunk megőrzéséért. Az Európai Uniónak az a baja a két országgal, hogy kiállnak a függetlenségükért - tette hozzá.

A megemlékezés előtt több ezer ember részvételével fáklyás felvonulást tartottak Budapesten az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 61. évfordulója emlékére.