Légicsapás végzett a pakisztáni terroristavezérrel

A Dzsamaat ul-Ahrár vállalta a felelősséget a tavalyi, hetven életet követelő merényletért is

MH/MTI – 2017.10.19. 17:50 –

Amerikai dróncsapás végzett a pakisztáni Dzsamaat ul-Ahrár terrorszervezet vezetőjével, aki az elmúlt évben számos véres öngyilkos merénylet értelmi szerzője volt - jelentette be a szélsőségesek egyik szóvivője.

"Vezérünk, Omár Hálid Horászáni megsebesült egy nemrég történt dróncsapásban Afganisztánban. Súlyos sebeket kapott és csütörtökön mártírhalált halt" - közölte Aszad Manszúr szóvivő telefonon.

A terrorszervezet vezetőjének halála Rex Tillerson amerikai külügyminiszter jövő hétre tervezett pakisztáni látogatása előtt következett be. Elemzők szerint a történtek közvetve enyhíthetik a gyakran civakodó szövetségesek, Iszlámábád és Washington viszonyát. Pakisztán ugyanis évek óta kérleli az Afganisztánban katonai jelenléttel bíró Egyesült Államokat, hogy segítsen a szomszédos országból terrortámadásokat végrehajtó szélsőségesek megsemmisítésében.

A Dzsamaat ul-Ahrár a pakisztáni tálibok egyik szakadár csoportjának számít, és többször együttműködött az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel is, emellett fokozottan támadja a Pakisztánban élő vallási kisebbségeket is. Ez a csoport jelentkezett a tavaly tavasszal a kelet-pakisztáni Lahorban 70 ember életét kioltó merénylet elkövetőjeként is. Az áldozatok jelentős részben a helyi keresztény kisebbség tagjai voltak.