A tavalyi évben is növekedést mutatott a magyar gazdaság

A zárszámadási törvényjavaslatról vitáznak az Országgyűlésben

MH/MTI – 2017.10.19. 11:33 –

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapította, hogy a 2016. évi költségvetés végrehajtása szabályszerű volt. A hiány és az államadósság alakulása a jogszabályi előírásoknak és az uniós feltételeknek megfelelt; a zárszámadási törvényjavaslat megalapozott, az abban szerepeltetett adatok megbízhatóak - jelentette ki az előterjesztés csütörtöki parlamenti vitájában a számvevőszék elnöke.

domokos lászlóDomokos László a zárszámadási törvényjavaslat vitáján az Országgyűlésben. Fotó: MTI/Soós LajosDomokos László - a költségvetés végrehajtásának összefüggéseiről szóló - ÁSZ-elemzés egyik legfontosabb következtetéseként hivatkozott arra, hogy a gazdasági válság megszűnését követően a magyar gazdaság növekedési pályára állt és növekedés jellemezte tavaly is. "2016-ban a magyar gazdaság az európai uniós források jelentős visszaesése mellett is képes volt az Európai Unió átlagát meghaladó, több mint 2 százalékos GDP-növekedésre" - közölte

Kitért arra, hogy tavaly a centralizációs arány előző években tapasztalt növekedési trendje megfordult, és a 2015-ös 48,2 százalékhoz képest 3,4 százalékponttal csökkent. E mutató alakulásában az uniós források kisebb mértékű felhasználása mellett tükröződnek a kormányzat adópolitikai intézkedései és a munkajövedelem adóterhelésének csökkentése - fejtette ki Domokos László.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy tavaly 72,1 százalékra nőtt a magyar foglalkoztatási ráta, amely első alkalommal haladta meg az Európai Unió tagországainak átlagát.