Növekszik az építőipar

Varga Mihály szerint tartós marad a bővülés

MH/MTI – 2017.10.17. 09:38 –

Az építőipari termelés volumene 36,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist augusztusban. Az épületek építése 46,8, az egyéb építményeké 24,1 százalékkal emelkedett - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az épületek építésének növekedési üteme január óta először most augusztusban haladta meg újra az egyéb építmények éves növekedési indexét, és ezúttal is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben sportlétesítmények, oktatási és lakóépületek építésének eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés az alacsony bázis mellett az út-, vasút- és közműépítési munkák miatt bővült.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján augusztusban az építőipar termelése 9,8 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése 46,5, az egyéb építményeké 28,2, a speciális szaképítés termelése 35,9 százalékkal nőtt.

Varga Mihály: Tartós marad a dinamikus növekedés

Tartós marad a következő hónapokban az építőipar dinamikus teljesítménye, ezt vetíti előre, hogy az építőipar augusztus végi szerződésállománya 90 százalékkal nagyobb, mint egy évvel korábban - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal  adataira reagálva.  Varga Mihály hozzátette: a szektor augusztusi kimagasló eredményében nagy szerepet játszott az épületek építésének 46,8 százalékos bővülése, ami főként állami és önkormányzati beruházásokhoz kapcsolódott, így például oktatási, kulturális és egészségügyi építmények építéséhez.

A bővülés a visegrádi országok adataival összevetve is kimagasló
A nemzetgazdasági tárca közleménye szerint az augusztusi, magyar építőipari növekedés a visegrádi országok adataival összehasonlítva is kimagasló, és várhatóan - ha beérkeznek az EU-s összehasonlításra alkalmas adatok - az uniós rangsorban is előkelő helyet foglal majd el. Az NGM emlékeztet arra, hogy 2010 óta több mint 20 százalékkal nőtt a hazai építőipar termelése.

Szólt arról is, hogy a KSH adatai szerint az elmúlt egy évben 4 ezerrel nőtt az építőiparban dolgozók létszáma, ugyanakkor megjegyezte, most az a kérdés, hogy a megnövekedett megrendelés állományt a szektor kapacitással bírni fogja-e vagy sem. Közölte: a helyzet egyik megoldása a béremelés lehet az építőiparban.

Varga Mihály kifejtette: a kormány tervei között szerepel egy olyan támogatási program elindítása, ahol a munkaerő kiváltására a gépesítés, az automatizálás, új technológiai megoldások alkalmazása kap majd teret. Az építőipari vállalkozásoknak akarnak segítséget adni, hogy olyan gépeket, eszközöket tudjanak vásárolni, amelyekkel  kezelni tudják a munkaerőhiányt. 

Még több lakás épülhet

A miniszter szerint a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), illetve a bérek és keresetek folyamatos emelkedése miatt tovább nő majd a lakásépítések száma is. Közölte: az elmúlt fél évben a bruttó bérek több mint 12 százalékkal, a reálkeresetek pedig több mint 10 százalékkal nőttek. Varga Mihály szólt arról is, hogy "ha a keresetek növekedése miatt több pénz van az embereknél, akkor a fogyasztás és a megtakarítás mellett további lakásépítésekre is számítani lehet".

További növekedésre számítanak az elemzők

Az építőipar szerződésállományának jelentős bővülése alátámasztja a szektor teljesítményének további növekedését a KSH jelentését kommentáló piaci elemzők szerint.

Horváth András, a Takarékbank elemzője kiemelte, a várakozásokat jelentősen felülmúlva, 36,8 százalékkal nőtt az építőipar termelési volumene augusztusban az előző év azonos időszakához képest, amivel nyolcéves csúcsára erősödött a szektor. A szakértő az idei év egészére 28 százalékot elérő növekedést vár az építőipar teljesítményében, de az építési engedélyeket és a bejelentett kereskedelmi fejlesztéseket figyelembe véve felfelé mutatóak a kockázatok, így idén a GDP növekedéséhez képes lesz érdemben hozzátenni az építőipar - közölte.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője hangsúlyozta, tovább emelkedett az új szerződések volumene, ami jelzi, hogy a következő hónapokban folytatódhat az építőipar teljesítményének növekedése. A bővülés gátja lehet esetleg a munkaerőhiány, de ez az augusztusi adatokon nem látszik - fejtette ki a szakértő.

Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a vállalkozói ingatlanszektorban súlyos pénzzavarokat okozhat a következő hat-nyolc hónapban, hogy a munkaerő- és alapanyaghiány miatt emelkedőben van a csúszó beruházások száma. Egy éven belül ez akár leállíthatja az építőipar fellendülését - fogalmazott.