Több tucat dzsihadistával végeztek amerikai légicsapások

Az Iszlám Állam két kiképzőtáborára sújtottak le Jemenben

MH/MTI – 2017.10.17. 07:51 –

Az Iszlám Állam terrorszervezet több tucat dzsihadistájával végeztek két kiképzőtáborra mért amerikai légicsapások Jemenben - közölte hétfőn a Pentagon.

A közlés szerint a délnyugat-jemeni al-Bajda tartományban található két táborban újoncokat képeztek ki a terroristák AK-47-es gépkarabélyok, gépfegyverek és rakétahajtású gránátvetők használatára. 

Az Irakban és Szíriában súlyos vereségeket szenvedő Iszlám Állam már a két országban korábban uralt területeik töredékére szorult vissza. A terrorszervezet azonban nem volt rest az utóbbi három évben, miután 2014-ben kikiáltotta kalifátusát. Szakértők és megfigyelők szerint a szervezet beszivárgott több országba - például Afganisztánba -, hogy kiterjessze hálózatát.

Az amerikai védelmi minisztérium közölte: a dzsihadista szervezet olyan törvények nélküli területeken vetette meg lábát Jemenben, ahol megfeleltek a körülmények az Egyesült Államok és szövetségesei elleni támadások kiterveléséhez, irányításához, finanszírozásához és toborzásához.

A kőolajban gazdag, mégis a világ egyik legszegényebb országának számító Jement három éve sújtja véres polgárháború. A közel-keleti ország északi felét az Irán támogatását élvező lázadó síita törzsek, közte a húszi felkelők és szövetségeseik tartják hatalmukban, míg a déli országrészben az Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette, nemzetközileg elismert kormány van uralmon, de csak külső segítséggel tartja fenn magát. A polgárháború 2014-ben robbant ki, amikor az "arab tavasz" folyományaként elűzték Ali Abdullah Száleh akkori elnököt.

A felekezeti konfliktusnak is tekinthető jemeni polgárháborúba Szaúd-Arábia, s az általa vezetett katonai szövetség 2015 márciusában avatkozott be. A koalíció azóta bombázza a lázadók területét, a déli országrészből sikerült is kiszorítania őket.