A földbe csapódik hamarosan a kínai űrállomás

A távol-keleti ország mérnökei lemondtak a bázis fenntartásáról, és nem tervezték a jármű visszatérését

MH-összeállítás – 2017.10.17. 01:32 –

Még az idén Nyugat-Afrika területén csapódhat be az első kínai űrállomás, amely jelenleg irányítás nélkül sodródik egyre alacsonyabb pályán.

Több mint egy éve szakadt meg a rádiókapcsolat a Tienkung–1 – Mennyei Palota–1 – nevű kínai űrállomással, és a tudósok már akkor figyelmeztettek, hogy az irányíthatatlanul keringő eszköz hatalmas darabjai az idén ősszel fognak a földre zuhanni. A nyolc tonnát meghaladó súlyú egység magassága a napokban erősen csökkenni kezdett.

Jobb esetben hónapokra, rosszabban hetekre vagyunk attól, hogy a Föld felé zuhanó Tienkung–1 elérje az atmoszféra alsóbb rétegeit. A Guardiannek nyilatkozó harvardi asztrofizikus, Jonathan McDowell szerint a Tienkung–1 most már kevesebb mint háromszáz kilométerre van a Föld felszínétől, ami azt jelenti, hogy az atmoszféra sűrűbb rétegeiben jár. McDowell számításai alapján a bázis maradványai legkésőbb a jövő év elejéig elérik a kritikus pontot, a gravitáció felülkerekedik, és a zuhanás onnantól olyan lesz, akárcsak egy meghibásodott repülőgép esetében.

Az űrállomás jelentős része ugyan elég a súrlódástól, azonban néhány nagyobb, mázsásnál is súlyosabb darabja eléri a felszínt, és becsapódik. Jonathan McDowell számításai szerint a Tienkung–1 megmaradt alkatrészei Afrika nyugati részén, a Guineai-öböltől északra ütköznek majd a Földnek. Az érintett nagy terület egyes részei sűrűn lakottak. A Tienkung–1-et Kína hét esztendeje állította pályára, miután az Egyesült Államok megvétózta, hogy gazdasági-politikai riválisa részt vegyen a Nemzetközi Űrállomás fejleszté-sében. A kínai bázis a mai technikai színvonalhoz képest kezdetlegesnek számít, amit az is mutat, hogy megalkotói nem gondoskodtak megfelelően a jelenleg személyzet nélkül sodródó jármű pályán tartásáról. Hosszabb-rövidebb életű űrállomások máskor is tértek már vissza az űrből, de tervezőik a szabadesés fázisáig irányításuk alatt tartották azokat, pontosan megtervezve a becsapódás helyét, amely általában az óceánok valamelyik elhagyatott része. A Tienkung–1 korábban három expedíciót fogadott, fedélzetén öt tajkonauta (kínai űrhajós) – közöttük két nő – járt.