Több ezren rekedtek Rakkában

A városban katasztrofális körülmények uralkodnak

MH/MTI – 2017.10.13. 16:20 –

Mintegy nyolcezer civil rekedt Rakkában, az Iszlám Állam terrorszervezet de facto szíriai fellegvárában, amelyet az Egyesült Államok vezette nemzetközi katonai koalíció, és az általa támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet ostromol - közölte pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) egy szóvivője. 

A szóvivő elmondta, hogy azok a civilek, akiknek sikerült kijutniuk a fokozódó harci cselekményektől sújtott Rakkából, a városban tapasztalható állapotok súlyosbodásáról számoltak be. A menekültek azt mondták, hogy nagy hiányt szenvednek gyógyszerekben, árukban, vízben és áramban. 
A szóvivő hozzátette, az UNHCR nagyon aggódik a civilek biztonsága és egészségügyi állapotáért. Emlékeztetett, hogy Rakka tartományban mintegy 270 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát az április óta folyó, a tartománynak és annak székhelyének ellenőrzéséért vívott harcok miatt. 
Ryan Dillon amerikai ezredes, a nemzetközi koalíció szóvivője csütörtökön közölte: Rakkában már csak mintegy 300-400 dzsihadista maradt. A civilek számát ennek sokszorosára, mintegy 4000-re becsülte.