Péntek 13

Sokan balszerencsés napnak tartják, mások szerint ilyenkor mosolyoghat rá az emberre a szerencse

MH – 2017.10.13. 15:50 –

Számos babona és népszokás övezi a péntek tizenharmadikai dátumot – ezek legtöbbje balszerencsés együttállásnak tekinti, ha tizenharmadikára esik a péntek. A bibliai eredetű babona “népszerűsége” évszázadok óta töretlen: van, aki ma is rossz ómennek tartja ezt a napot. 

A péntek tizenharmadikához köthető babonák bibliai eredetűek – a nép valószínűleg a középkor óta tart ettől a dátumtól. Egyesek szerint az a nap is péntek tizenharmadikára esett, amikor Éva gyümölcsöt szakított a Tudás Fájáról, mások egy sokkal egyszerűbb magyarázattal álltak elő – azzal, hogy az utolsó vacsorán is tizenhárman voltak jelen, így ezt a számot magától értetődően rossz ómennek kell tekintenünk. Az előbbi csoport szerint nem csupán a bűnbeesés köthető ehhez a dátumhoz, hanem az özönvíz kezdete és Bábel tornyának építése is.

Érdekes módon a templomosok pere is péntek tizenharmadikán vette kezdetét: 1307-ben Szép Fülöp ekkor rendelte el a lovagok őrizetbe vételét. Bár annak idején a francia királynak szerencsésnek tűnhetett ez a dátum, a templomosok nagymestere, Jacques de Molay elátkozta a máglyáról – a király még abban az évben meghalt.

Bár a tizenhármas szám balszerencsés voltában, illetve a péntekkel együtt járó “veszélyekben” már korábban is hittek, a két babonát a viktoriánus Angliában házasították össze. A hiedelemben azóta is sokan hisznek: van, aki különös figyelmet fordít ezen a napon az olyan előjelekre, mint egy fekete macska felbukkanása, de sokan nem is kezdenek jelentősebb vállalkozásokba, ha a péntek épp tizenharmadikára esik – mások azonban szerencsés napnak tartják, amikor váratlan öröm érheti az embert, és persze akadnak olyanok is, akik egyenesen rajonganak érte: a péntek akkor is péntek, ha épp tizenharmadikát mutat a naptár.