Tavaly 24,3 milliárd forint támogatást kaptak a nagyvállalatok

"A kormány számára kiemelt feladat, hogy segítse a hazai vállalkozásokat a versenyképességük megtartásában"

MH/MTI – 2017.10.13. 15:47 –

A 2015-ben még 3 milliárd forintos kerettel induló nagyvállalati beruházási programban tavaly már 35 társaság 24,3 milliárd forint támogatást kapott, amellyel 61,5 milliárd forint értékű beruházás valósult meg - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára pénteken Tégláson, a Hajdu cégcsoport projektzáró rendezvényén.

Marczinkó Zoltán sikeresnek nevezte a programot, amely az indulása óta 70 milliárd forintos kapacitásbővítéshez és 1650 új munkahely létesítéséhez járult hozzá. Hozzátette: a Hajdu Autotechnika Ipari Zrt. mintegy kétmilliárd forintos kapacitásbővítő és technológia-fejlesztő beruházást valósított meg, amelyhez több mint 480 millió forint állami támogatást kapott a nagyvállalati beruházási támogatás keretében. 

A kormány számára kiemelt feladat, hogy segítse a hazai vállalkozásokat a versenyképességük megtartásában, növelésében - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

"A mai napon egy olyan sikeres vállalatcsoport újabb fejlesztésénél lehetünk jelen, amely már hosszú ideje stabilan működik, és olyan nagy múltú autógyárak beszállítója, mint a Ferrari és a Mercedes-Benz" - mondta. Hozzátette: Téglás legnagyobb ipari foglalkoztatója a Hajdu Autotechnika Ipari Zrt., amelynek az éves árbevétele meghaladja a hatmilliárd forintot. A már most is 200 főt foglalkoztató cég ezzel a beruházással további, több mint 40 új munkahelyet teremt. 

Marczinkó Zoltán kifejtette: a vállalatcsoport ezzel a beruházással tovább bővíti préskapacitását, elősegíti a technológiai fejlődését, valamint fejleszti szerszámtervezői és -gyártói képességét. Mindezt pedig úgy teszi, hogy folyamatosan korszerűsíti a termelést, megfelelő piaccal rendelkezik, illetve együttműködik a szakiskolákkal és egyetemekkel a szakember utánpótlás érdekében.

Novotni Lajos, a 65 éves Hajdu cégcsoport igazgatóságának elnöke elmondta: 2015 és 2017 között 5,4 milliárd forint összértékű beruházás történt a vállalataiknál, amihez összesen 680 millió forint támogatást kaptak a nagyvállalati beruházási program keretében.

A fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen megnőtt a cégcsoport versenyképessége, és a térségben 150 új munkahelyet hoztak létre. A jelenleg 13,5 milliárd forint éves árbevételt realizáló cégcsoport mintegy 800 dolgozónak biztosít munkát - tette hozzá.