Minél több magyarnak szavaznia kell

Szlovákiában megyei választások lesznek

MH/MTI – 2017.10.13. 15:10 –

El kell érni, hogy Szlovákiában a november 4-i megyei választáson minél több magyar menjen el szavazni, mert ez a választás fontosabb lesz, mint a korábbi - mondta Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) alelnöke pénteken Nagymegyeren, a felvidéki magyar polgármesterek és képviselők VII. Önkormányzati Szabadegyetemén.

menyh576Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke beszél (j), mellette Grezsa István (b), Kiss Beáta, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) oktatásügyi alelnöke és Őry Péter (b2) - MTI Fotó: Krizsán Csaba

Menyhárt József hozzátette, a megyei választások tétjét jelzi, hogy az önkormányzatok dönthetnek az alsóbbrendű utak felújításáról, az iskolahálózat fenntartásáról, a turizmus fejlesztéséről és a szociális intézményekről.
Az alelnök ismertette, hogy az MKP öt megyében indít jelöltet. Nyitra megyében önálló megyefőnök-jelöltet állítottak Farkas Iván és Berényi József személyében. Pozsonyban az ellenzéki összefogás jelöltjét Juraj Drobát (Szabadság és Szolidaritás) támogatják.

Kassa megyében a Smer jelöltje, Richard Rasi mögé állt az MKP. A legerősebb kormánypárttal hagyományosan jó az együttműködés - emlékeztetett Menyhárt József.

Az MKP Besztercebánya megyében a legesélyesebb jelöltet támogatja, a párt célja, hogy a támogatott jelölt legyőzze Marian Kotlebát, "a fasisztoid Mi Szlovákiánk Néppárt elnökét" - mondta az alelnök.

Kiss Beáta, az MKP oktatásügyi alelnöke a szlovákiai magyar oktatásügyről szóló előadásában elmondta, hogy Tanuló Szlovákia nevet viselő 258 oldalas stratégiában összesen két oldal foglalkozik a nem szlovák nyelvű oktatással, "a terület fejlesztésére nincs állami akarat", az iskolák létét veszélyezteti az alacsony gyermeklétszám, az oktatás színvonalát pedig csökkenti, hogy a szlovák oktatásügy nem ad lehetőséget nemzetiségi specialitások, például az eltérő történelem megjelenésére. Szükség lenne továbbá egy magyar oktatási módszertani központ megteremtésére.

 

Kiss Beáta a gazdaságfejlesztést nevezte az MKP oktatási stratégiája egyik alapkövének. Az összes iskola megőrzésére nincs reális esély, az oktatás színvonalának megőrzését a kistérségi megállapodások jelenthetik, mondta, hozzátéve: az MKP szeretné elérni, hogy az iskolák alacsony diáklétszámból származó többletköltségét finanszírozzák, bővítsék az iskolabuszok hálózatát, megteremtődjön az oktatást szakmailag támogató intézmény, valamint rendszeresítsék az iskolahálózat optimalizációját szolgáló kutatásokat.