"Katalónia kiválása megnehezíteni Európa kormányzását"

Juncker a függetlenedés ellen van

MH/MTI – 2017.10.13. 14:13 –

Katalónia függetlenné válása dominóhatást válthatna ki, és megnehezítené a kormányzást Európában - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken Luxembourgban, hangsúlyozva, hogy nem szeretné, ha a régió elszakadna Spanyolországtól.

Az Egyesült Királyságnak vállalnia kell az Európai Unióval szemben fennmaradó pénzügyi kötelezettségei megfizetését ahhoz, hogy megkezdődhessenek a tárgyalások a jövőbeni kapcsolatokról a kereskedelmi viszonyról - hangsúlyozta Jean-Claude Juncker.
"Kiemelte: nem megtorlásról vagy a britek megbüntetéséről van szó, az európaiak számos dolog miatt hálával tartoznak az Egyesült Királyságnak, "de most akkor is fizetniük kell".

"Ha hagyjuk elszakadni Katalóniát - és ez nem ránk tartozik -, akkor mások is követni fogják a példát. Ezt nem szeretném" - mondta Juncker a Luxembourgi Egyetemen tartott beszédében.

 

A brüsszeli testület vezetője "rendkívül aggasztónak" nevezte az európai "szeparatista tendenciákat", és elmondta, hogy arra kérte Mariano Rajoy spanyol kormányfőt, hogy vonják ellenőrzés alá a helyzetet. 

Hozzátette: az Európai Bizottság csak akkor vállalhat közvetítői szerepet a felek között, ha arra mindkét oldal felkéri.