Európai elismerés a magyar szociális kiváltási programnak

Szekeres Pál Tallinban tartott előadást a programról

MH/MTI – 2017.10.13. 14:07 –

Minden második szociális intézményben élő fogyatékos ember családiasabb környezetbe, közösségi otthonba, vagy lakásba költözhet a kormány 2023 végéig tartó, 77 milliárd forintos kiváltási programjában, melyet már európai szinten is elismernek - közölte a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos.

Szekeres Pál pénteken Tallinból telefonon nyilatkozott, ahol a témában rendezett nemzetközi konferencián tartott előadást a sikeres magyar kitagolási programról.

Ma Magyarországon 19 624 fogyatékos ember él, jórészt a települések szolgáltatási hálójától, közösségi életétől távoli, régi nagy intézményekben, a cél az, hogy alapvetően nagytelepülési, városias, vagy városközeli otthonokban, a szolgáltatásokhoz közel alakítsanak ki számukra 10-12 személyes lakóotthonokat, vagy 2-5 férőhelyes lakásokat, ahol így kisebb közösségekben, szobánként akár párok is, élhetnek. A lakókat a háttér asszisztencia segíti, hogy ezek a kisközösségek ne szigetelődjenek el. A támogatott lakhatási program fontos eleme a foglalkoztatás, hogy a korábban szegregátumban élő emberek valóban vissza tudjanak integrálódni a társadalomba.

 

Szekeres Pál felhívta a figyelmet, hogy önmagában a nagy intézmények lebontása és a lakók kisebbekbe költöztetése még nem jelent integrációt, mert nem csak a fogyatékos embereket kell felkészíteni az önálló életvitelre, hanem a velük foglalkozó szakembereket, valamint a befogadó közösséget, települést is, továbbá szolgáltatási gyűrűt is ki kell építeni köréjük.

Elmondta, a magyar modellről tartott tallini előadása után megerősítéseket, pozitív visszajelzéseket kaptak.