Nemzetközi összefogás az iráni atomalkuért

Donald Trump a nap folyamán nyilatkozik a megállapodás sorsáról

MH/MTI – 2017.10.13. 13:08 –

Kína pénteken felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne mondja fel a nagyhatalmak és Irán között 2015 nyarán létrejött atomegyezményt, Németország és Oroszország szintén az egyezmény fenntartásának fontosságára hívta fel a figyelmet. Donald Trump végül nem mondta fel az alkut, de a felülvizsgálatát kérte a szerinte elhibázott megállapodásnak. 

Trump: Iránnak sosem szabad atomfegyverhez jutnia
Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban mondott pénteki beszédében leszögezte: Iránt fanatikus rezsim irányítja, olyan rezsim, amelynek soha nem szabad atomfegyverhez jutnia. Az elnök úgy vélte, hogy az iszlám köztársaság 1979 óta hatalmon lévő vezetése mind a mai napig, folyamatosan agressziót követ el, s a "diktatórikus  vezetésnek" nem csupán az Egyesült Államok a céltáblája.     Donald Trump utalt arra, hogy az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás előtt Irán otthont adott az al-Kaida terrorszervezet azóta likvidált vezetője, Oszama bin Laden fiának. Trump szerint a szíriai polgárháborúban az Aszad elnök kormányzata által elkövetett atrocitásokat is Irán támogatásával hajtották végre.

Donald Trump amerikai elnök pénteki nyilatkozatában  nem mondta fel az iráni atomalkut, de elutasította annak írásbeli igazolását, hogy Teherán eleget tesz a megállapodásban foglalt kötelezettségeinek. Az elnök szerint Irán  nem a megállapodás szellemében cselekszik.

Október 15-én járt volna le a határideje annak, hogy az amerikai elnök aláírja  a háromhavonta esedékes igazolást arról, hogy Irán betartja a szerződésben foglaltakat. Donald Trump már  korábban is fenntartásait hangoztatva írta alá ezt a dokumentumot, pénteken - helyi idő szerint a kora délutáni órákban - azonban el is utasította az esedékes  aláírást. 
Az elnök ezáltal  a kongresszus elé  utalta a döntést: a törvényhozóknak kell korrigálniuk a szerinte rossz megállapodást. 
Donald Trump döntése  nem okozott meglepetést. Az elnök ugyanis az elmúlt hetekben többször is hangoztatta, hogy az iráni atomprogram leállítását  célzó többhatalmi megállapodás  "szellemiségét" nem tartotta tiszteletben.

Mogherini: Senki sem mondhatja fel a megállapodást

Egyetlen ország, még az Egyesült Államok sem mondhatja fel az Iránnal 2015-ben megkötött nukleáris megállapodást - jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió  kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben pénteken.

A főképviselő  utalt arra: a nemzetközi közösség 12 éven át tartó egyeztető tárgyalásokat követően két évvel ezelőtt írta alá a nukleáris megállapodást. 

Netanjahu méltatta Trump "bátor lépését"

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök gratulált Donald Trump  "merész döntéséhez" azzal kapcsolatosan, hogy az amerikai elnök azzal vádolta Iránt, nem tartja be a nukleáris megállapodásban foglaltakat.

A kormányfő pénteken még a szombati ünnepnap kezdete előtt rögzített, és a youtube-ra feltöltött videóüzenetében azt mondta, hogy Trump lehetőséget teremtett egy rossz egyezmény kijavítására, az iráni agresszió visszaszorítására, valamint arra, hogy szembe lehessen szállni a terrorizmus támogatásának bűncselekményével. Az izraeli miniszterelnök más vezetőket is az amerikai lépés támogatására szólított fel. 

Szaúd-Arábia üdvözli a szigorú fellépést

Szaúd-Arábia üdvözölte a Donald Trump amerikai elnök által pénteken bejelentett új amerikai stratégiát Iránnal szemben. 

A rijádi vezetés támogatja Washington szigorú álláspontját Iránnal szemben, amely az amerikai elnök szavai szerint agresszív politikát folytat, szponzorálja a terrorizmust, és egy fanatikus rezsim irányítása alatt áll. 
Szaúd-Arábia annak a meggyőződésének is hangot adott, miszerint a teheráni kormány kihasználta azt, hogy több nemzetközi szankciót feloldottak az atomalku révén, és folytatta ballisztikus rakétaprogramját, amely az egész térséget veszélyezteti.

Kínától Németországig tiltakoznak

A kínai kormányszóvivő rámutatott: a kínai diplomáciát vezető Jang Csie-csi Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel folytatott csütörtöki telefonbeszélgetésében az atomegyezményre is kitért.

Németország szintén az egyezmény fenntartására kérte az Egyesült Államokat, egyúttal sajnálkozását fejezte ki azért, mert az ország kilépett az UNESCOból. Steffen Seibert kormányszóvivő megjegyezte: az Egyesült Államok és Izrael meglepetésszerű kilépése a szövetségből "rossz üzenetet közvetít a világnak".

Oroszország felszólítja az Iránnal 2015-ben megkötött nukleáris megállapodás aláíróit az egyezmény betartására - közölte Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes pénteken. Rjabkov "rendkívül aggályosnak" nevezte, hogy Donald Trump amerikai elnök megkérdőjelezte azt, amit  nemzetközi megállapodásban már rendeztek.

Németország, az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia és Oroszország mellett Kína is aláírta a 2015-ös megállapodást Iránnal, amelynek keretében az iszlám köztársaság atomprogramjának korlátok közé szorítását ígérte a vele szembeni szankciók feloldásáért cserébe.

Irán is megszólalt

Az iráni atomprogramról szóló nemzetközi megállapodást egy ország nem rúghatja fel - közölte Haszan Róháni iráni elnök pénteken, reagálva Donald Trump amerikai államfő bejelentésére az Iránnal szembeni új amerikai stratégiáról.

Róháni tévébeszédében rámutatott, hogy az iráni atomalkut nem csak az Egyesült Államok írta alá. 
Az iráni államfő Trump beszédét hevesen bírálta, amelyről azt mondta: tele volt szitkozódással és az iráni nemzet ellen felhozott alaptalan vádaskodásokkal. 
Hozzátette, Irán nem lázadó nemzet, Teherán pedig tiszteletben tart minden nemzetközi megállapodást.