Balog Zoltán: Nemzeti ügy a tehetségek támogatása

A zsenik képesek befolyásolni a világ változását

MH/MTI – 2017.10.13. 11:36 –

A tehetséget felismerni kötelesség, a tehetséges emberek támogatása pedig társadalmi, nemzeti ügy - mondta az emberi erőforrások minisztere a fiatal tehetségeket támogató ösztöndíjak átadásán pénteken, a Magyar Tudományos Akadémián.

Az emberi erőforrások minisztere az ünnepségen - ahol 351 fiatalnak adták át az ösztöndíjat igazoló oklevelet - arról beszélt, hogy a zsenik nemcsak követni képesek a világ változását, hanem befolyásolni is. 
A tehetséget kötelesség észrevenni és kibontakoztatni, az állami ösztöndíjrendszer ehhez ad támogatást - mondta.
Az a legfontosabb, hogy az ösztöndíjasok legyenek bátrak, vállalják, ha másként gondolkodnak, mint a fősodor, új dolgokat fedezzenek fel és tudjanak az életre olyan nézőpontból tekinteni, amely még nem általános - emelte ki Balog, hangsúlyozva: a tehetség nem magánügy, a tehetségek támogatása társadalmi, nemzeti kérdés. 

A különböző tehetséggondozó programokban idén 320 ezer fiatal vesz részt, amit a költségvetés 12 milliárd forinttal támogat; direkt módon 7,2 milliárd forint jut a fiatalokhoz erre a célra, a Nemzeti Tehetség Programra 350 ezren ajánlották fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát, ezt a kormány további milliárdokkal egészíti ki.