Orbán Viktor: A nagy, nemzetközi cégek átverik a közép-európai fogyasztókat

„Schengent meg kell védeni”

MH/MTI – 2017.10.13. 11:27 –

Lehangoló az a kisszerűség, amellyel a nagy, nemzetközi cégek átverik a közép-európai fogyasztókat - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a pozsonyi várban, ahol európai uniós találkozót tartottak az élelmiszerek kettős termékminősége gyakorlatának megszüntetéséért a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) kormányfőinek, illetve az összes uniós tagország képviselőinek és az uniós szakpolitikusoknak a részvételével.

orbán élelmiszer pozsonyOrbán Viktor miniszterelnök (k) a kettős termékminőség gyakorlatának megszűntetéséért tartott uniós találkozón a pozsonyi várban. Mellette balról Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, jobbról Gottfried Péter, a kormányfő európai és külgazdasági főtanácsadója.Fotó: MTI/Illyés TiborAz Egyenlő minőségű termékeket mindenkinek című rendezvényen a magyar miniszterelnök nyitóbeszédében úgy fogalmazott, hogy a gazdagság és a nagyvonalúság nem feltétlenül jár együtt, hiszen Európa leggazdagabb cégei tévesztik meg a fogyasztókat.

A Magyarországon tavasszal végzett vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az élelmiszeripari termékek minősége hetven százalékban eltért a nyugaton forgalmazott "verziók" minőségétől, a szezonális termékek egyharmadánál mutatták ki a kettős minőséget - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy az ügy nem speciálisan csak magyar vagy közép-európai, Jean-Claude Juncker ezért hozta szóba az EU helyzetéről szóló beszédében. Orbán Viktor üdvözölte az Európai Bizottság elnökének gondolatát, amely szerint nem lehetnek másodrendű fogyasztók Európában. "Az irány jó, a szavak tetszenek, most tetteket várunk".

Az Egyenlő minőségű termékeket mindenkinek című rendezvényen Fazekas Sándor más tagállamok szakminisztereivel tárgyalt.
Az egyeztetés után a közmédiának azt mondta, a megbeszélés hasznos volt, mert itt is fel tudta vetni, hogy ha az EU-s piac egységes, akkor jogos elvárás, hogy az azonos márkájú termékek egységes minőségűek legyenek.
Közép-Kelet-Európában az élelmiszerekben gyakran több a só és kevesebb a hús, több az aroma és az állományjavító, vaj helyett pedig pálmaolajat használnak. Ezt a gyakorlatot akarja felszámolni a visegrádi együttműködés, és a kezdeményezéshez most jó néhány további tagállam is csatlakozott, például Szlovénia - közölte Fazekas Sándor.

A kettős mérce a kétsebességes Európa bevezetése

A kormányfő úgy fogalmazott, hogy a közép-európaiak gyanakvóbbak, mint a nyugat-európaiak, kis jelekből is nagy dolgokat szoktak kiolvasni. Hangsúlyozta, az ember úgy érzi, a kettős mérce tulajdonképpen nem más, mint a kétsebességes Európa bevezetése, és ha kétsebességes Európa van, "mi, közép-európaiak biztosan rosszul fogunk járni".

„Az Európai Bizottság a szerződések őre, ne a tagállamok csendőre legyen”

A magyar miniszterelnök a találkozó után tartott sajtótájékoztatón azt mondta: az európai intézményektől azt várják, hogy megvédjék az unió már meglévő eredményeit.  Ez különösen igaz a bizottságra: az a szerződések őre, ne pedig a tagállamok csendőre legyen - jelentette ki. A kormányfő hozzátette: a bizottság ma a tagállamok csendőre, és közben nem őrzi a már elért közös eredményeket.  Ezen változtatni kell - szögezte le Orbán Viktor. A miniszterelnök a "Soros-tervről" szóló nemzeti konzultációra vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy a tárgyaláson a migráció is szóba került, mert arról mindig beszélnek.

Schengent meg kell védeni

A kormányfő a schengeni megállapodás megvédésére, betartására szólította fel az Európai Unió intézményeit. "Ha előre akarunk lépni, akkor ne kezdjük azzal, hogy visszalépünk" - hangsúlyozta, és negatív példaként említette a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet sorsát.  Néhány éve az európai külső határok zárva voltak, a belsők pedig nyitva, ma lassan fordítva van ez - jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette, az európai intézményeknek be kell tartaniuk az európai jogrendet, vissza kell térni a schengeni megállapodáshoz.

Fico: Európában nem lehetnek másodosztályú fogyasztók

Európában nem lehetnek másodosztályú fogyasztók, a kettős termékminőség gyakorlatára összeurópai megoldást kell találni - jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő a találkozón. Robert Fico, megnyitón  mondott beszédében rámutatott: a vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a kettős termékminőség gyakorlata széles körben elterjedt, összeurópai probléma, ezért olyan összeurópai megoldást igényel, amellyel el lehet érni, hogy a multinacionális vállalatok egységesítsék a termékminőségi sztenderdjeiket.

Robert Fico rámutatott: a kettős termékminőség problémájának megoldása az Európa jövőjéről folytatott diskurzus miatt is fontos, mert ha Európán belüli közeledésről van szó, nem lehetséges, hogy a megkülönböztetés gyakorlat maradjon. "Ennek a gyakorlatnak véget kell vetni" - szögezte le a szlovák kormányfő.

Sobotka: Az uniónak az emberek hétköznapi problémáit kell megoldania

Széleskörű európai összefogást sürgetett a helyzet megoldására Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök is. Hangsúlyozta, hogy az uniós hatóságoknak az emberek hétköznapi problémáit kellene megoldaniuk, a kettős termésminőség pedig pontosan ilyen ügy.

A cseh kormányfő a megoldáskereséssel kapcsolatban nagyon értékesnek és fontosnak nevezte a V4-es együttműködést, ami reményei szerint elvezethet a megoldáshoz, ugyanakkor rámutatott: az Európai Bizottságnak is aktív hozzáállását kell tanúsítania az ügyben. "Nemcsak az élelmiszerek minőségéről van szó, hanem arról, hogy ez a gyakorlat másodrangúvá teszi az európai polgárok egy részét" - hangsúlyozta.

Szydlo: A kettős termékminőség aláaknázza az uniós alapelveket

A kettős termékminőség gyakorlata a fogyasztók félrevezetésének egyértelmű példája, olyan probléma, amely az egységes belső piac legfontosabb részét érinti, és aláaknázza az uniós alapelveket - jelentette ki Beata Szydlo lengyel miniszterelnök. "Csak egy egész Európára vonatkozó szabályozás adhatja vissza a fogyasztók termékbiztonságba vetett hitét" - hangsúlyozta Szydlo. Hozzátette: egy ilyen szabályozás megalkotásánál annak is figyelmet kell szentelni, hogy a megszabott élelmiszer sztenderdek ne legyenek "túl magasak" mert az ugyancsak káros lehet.