Félnek elmenni a Matilda premierjére

A film több szereplője lemondta a részvételt a hevesen támadott film oroszországi bemutatóján

MH/MTI – 2017.10.13. 10:42 –

Félnek elmenni a Matilda című orosz történelmi dráma külföldi szereplői, köztük a főszereplők, az ultrakonzervatív csoportok által hevesen támadott film oroszországi premierjére a készítőket érő szüntelen fenyegetések miatt - mondta Moszkvában a rendező, Alekszej Ucsityel. 

A rendező szerint a Miklós trónörököst, a későbbi II. Miklós cárt alakító német színész, Rals Eidinger, és a címszereplő, a lengyel származású balerinát, Matilda Kseszinszkaját alakító színésznő, a lengyel Michalina Olszanska is lemondta a részvételt az október 23-i szentpétervári és a másnapi moszkvai premieren a biztonsági aggodalmak miatt. 

Testi épségét féltve két másik külföldi szereplő, a német Luise Wolfram és Thomas Ostermeier is távol marad az ünnepi eseménytől - közölte Ucsityel, hozzáfűzve, hogy ő próbálja rábeszélni a külföldi színészeket döntésük megmásítására. 

A 41 éves Eidinger Hamburgban megerősítette, hogy fenyegetéseket kapott, és "bár vérzik a szíve", testi épségét féltve nem megy el a premierre. Hozzátette, hogy különösképpen aggódik oroszországi alkotótársaiért, akik nap mint nap ki vannak téve a megfélemlítésnek. 

Thomas Ostermeier ügynöke megerősítette a Reutersnak, hogy a berlini Schaubühne rendezője, aki az orosz filmben Fiser doktort alakítja, aggódik a biztonsága miatt, de alapvetően azért marad távol a premierektől, hogy így tiltakozzon Kirill Szerebrennyikov orosz színházi rendező üldöztetése ellen. 

A filmet vallási fanatikusok és szélsőséges nacionalisták kegyeletsértőnek, illetve hit- és nemzetellenesnek bélyegezték, mondván, Oroszország utolsó uralkodóját - akit családjával együtt megöltek a bolsevikok - az ortodox egyház szentté avatta. A vitatott alkotás azt a szerelmi viszonyt dolgozza fel, amely az orosz trónörökös - a későbbi II. Miklós cár - és Matilda Kseszinszkaja lengyel származású szentpétervári balerina között alakult ki.