A kerítés állni fog

Tévévitán vett részt a Fidesz és az MSZP frakcióvezetője

MH/MTI – 2017.10.13. 07:46 –

Kerítésre szükség van, amíg tart a migránsválság - így vélekedett a Fidesz és az MSZP parlamenti frakcióvezetője is egy televíziós vitában.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője szerint évtizedekig szükség lesz kerítésre, hiszen az EU-nak évtizedekig erős migrációval kell számolnia. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője azt mondta, pártja nem bontaná le a kerítést - hangzott el az RTL Klub Magyarul Balóval című vitaműsorának csütörtökön késő esti adásában.

A nyugdíjakról szólva Gulyás Gergely azt emelte ki, hogy Orbán Viktor 2010-es kormányra kerülése óta jobban emelkedtek, mint a reálbérek, így nőhetett a vásárlóértékük is.
Tóth Bertalan arról beszélt: több tízezren csak havi 50-60 ezer forintos nyugellátást kapnak. Az MSZP kormányra kerülve visszahozná a 13. havi és jobban emelné a legalacsonyabb nyugdíjakat. Gulyás Gergely emlékeztetett, hogy a 13. havi nyugdíjat a szocialista kormány vette el 2009-ben.

A gazdasági helyzettel kapcsolatban Gulyás azt mondta: ország teljesítménye, a gazdasági növekedés a Fidesz kormányzása alatt akkora béremelést tett lehetővé egy év alatt, amekkora nem volt a rendszerváltás óta. Az orvosok bére 150 százalékkal, a tanároké pedig 50 százalékkal nőtt, a költségvetés egyensúlyban van, a foglalkoztatottak száma 720 ezerrel nőtt 2010 óta - sorolta.

Tóth Bertalan szerint a nemzeti össztermékhez viszonyítva az egészségügyre vagy oktatásra fordított pénzek idén érték el a 2010-es szintet. Megkérdezte: vajon miért hagyják el több százezren az országot, miért tervezi a fiatalok 40 százaléka, hogy inkább külföldön próbál boldogulni és miért maradnak orvosi ellátás nélkül egyes területeken az emberek. 

Gulyás Gergely szerint a kivándorlás jelentősen mérséklődik, összességében már többen költöznek be az országba, mint ahányan elhagyják.

A paksi bővítés kapcsán Tóth Bertalan leszögezte, hogy az MSZP felmondaná a szerződést és megkérdezné az embereket, hogy van-e rá szükség. Gulyás Gergely szerint, amennyire ezt ma meg lehet ítélni, hosszú távon is az atomenergia lesz a legolcsóbb, legbiztonságosabb és leginkább környezetbarát energiaforrás.