Gyurcsányi restauráció az MSZP-ben

Politikai prostitúciónak nevezte a rákospalotai történéseket a szocialista pártból kizárt Móricz Eszter helyi képviselő

Bán Károly – 2017.10.13. 01:29 –

Több mint kétharmados Gyurcsány Ferenc bukott kormányfőnek, a DK elnökének az elutasítottsága egy nem reprezentatív internetes szavazás alapján abban a rákospalotai választókerületben, amelyet neki szántak a fővárosi MSZP–DK-koalíció háttértárgyalói.

Szeretné-e, hogy Gyurcsány Ferenc 2018-ban a XV. kerületet is magában foglaló 12. számú egyéni választói körzetben induljon képviselőjelöltként? – ezt kérdezte Móricz Eszter rákospalotai önkormányzati képviselő közösségi oldalán. Csaknem hatszáz válasz érkezett, a véleményt nyilvánítók hetven százaléka utasította el a DK elnökének képviselői jelölését. Az MSZP színeiben politizáló Móricz Eszter négy évvel ezelőtt a baloldali összefogás közös jelöltje volt a parlamenti választáson, s csupán kétszázötvenhárom vokssal maradt alul a fideszes László Tamással szemben.

Évekig úgy tűnt, a magát az önkormányzati választásokon sikerrel megmérető Móricz lehet az MSZP jelöltje a 2018-as választáson, ám ezen a nyáron pártja kollaborációval vádolta meg, s júliusban etikai vizsgálatot indított ellene. Azt állították, hogy Móricz a képviselő-testületben a Fidesszel együtt szavazott. A szocialista politikus ezt hazug, koholt és alaptalan vádaskodásnak nevezte, ám a párt etikai bizottsága a napokban a kizárásáról döntött.

A képviselő bejelentette, függetlenként folytatja a munkát, az MSZP etikai bizottsága előtt lefolytatott, szavai szerint koncepciós eljárást pedig a bíróságon támadja meg – mondta lapunknak. „Rákospalotán, ahol Gyurcsány egykori belügyminisztere, Lamperth Mónika jegyző készítette elő a terepet, megkezdődött a gyurcsányi restauráció. A DK és a fővárosi szocialisták már korábban megegyeztek, hogy ezt a kerületet a DK kapja. Ami azonban itt, a kerületben és más budapesti választási körzetekben történik, arra leginkább a politikai prostitúció kifejezése húzható rá. Nem a választókról van szó, hanem arról, hogy néhány politikai túlélő bekerüljön a parlamentbe” – mondta lapunk megkeresésére Móricz Eszter.