Dacol a szolidaritással Budaörs, csőddel riogat a polgármester

Az évi hét-nyolc milliárdos iparűzésiadó-bevétellel rendelkező város tovább küzd az elvonás ellen, holott többek között a helyi lap is folyamatos fejlődésről számolt be

Korompay Csilla – 2017.10.13. 01:29 –

Budaörsnek továbbra is fizetnie kell a szolidaritási hozzájárulást. Wittinghoff Tamás polgármester azzal riogat, hogy ez csődbe viszi az önkormányzatot, miközben a múlt heti közmeghallgatáson még fejlődő, prosperáló városról beszélt.

Amint arról beszámoltunk, a Fővárosi Ítélőtábla szerdai, másodfokú döntése alapján a magyar államnak mégsem kell visszafizetnie Budaörs számára hétszázhatvanöt millió forint szolidaritási hozzájárulást, amint az az első fokú ítéletben szerepelt. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a precedensértékű ítélet megmutatta, hogy a szolidaritási hozzájárulás bevezetése jogszerű volt, és összhangban áll az állami és önkormányzati feladatellátás átrendeződésével. Az Oktatásért Felelős Államtitkárság is üdvözölte a döntést, lapunk megkeresésére közölte, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a köznevelési rendszer új fenntartói és működtetői struktúrája és a szolidaritási hozzájárulás a területi különbségek kiegyenlítését szolgálja.

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere azóta több helyütt úgy nyilatkozott, a Kúriához fordulnak felülvizsgálatért, tovább küzdenek a szolidaritási hozzájárulás ellen, mert az csődbe viszi a várost.

A szolidaritási hozzájárulás bevezetésének oka az volt, hogy ettől az évtől a tankerületi központ felel a köznevelési intézmények fenntartásáért és működtetéséért is, ami jelentős pluszköltséget jelent az állam számára. Ennek a részleges fedezésére vezették be a hozzájárulást, amelynek idei, 27,3 milliárdos összegét az ez évi költségvetési törvényben található táblázat szerint rótták ki az érintett, jó gazdasági helyzetben lévő önkormányzatokra, amelyeknek adóerő-képességük alapján kell fizetniük. A sávosan, progresszív módon növekvő hozzájárulás érzékenyen érintette az ország leggazdagabb városaként számon tartott Budaörsöt. A polgármester tiltakozó levelet írt a nemzetgazdasági tárcának, amelyre Banai Péter Benő államtitkár válaszolt, 2016. augusztus 31-én. Ebben felhívta Wittinghoff figyelmét arra, hogy az eddig a köznevelési intézmények működtetésére fordított kiadások a jövőben már nem terhelik az önkormányzat költségvetését, továbbá Budaörs az elmúlt két évben 7,3–7,7 milliárd forint iparűzésiadó- bevételben részesült, amelynek összege remélhetően a továbbiakban sem fog ettől elmaradni.

A polgármester nyilatkozatait a közelgő csődről az sem támasztotta alá, amit a múlt szerdai közmeghallgatáson mondott: „továbbra is fejlődik, prosperál Budaörs”. A helyi lapban megjelent cikk szerint Wittinghoff Tamás beszámolt az utak, járdák, parkolók építéséről, óvodakorszerűsítésről és könyvtárfelújításról, az uszoda és a művelődési ház fejlesztéséről és a bővülő szociá­lis ellátásokról.