Trump kilép az UNESCO-ból

Moszkva szerint Washington együttműködik az Iszlám Állammal

Ulicza Tamás – 2017.10.13. 01:21 –

Donald Trump amerikai elnök július 20-án, nemzetbiztonsági tanácsadóival tartott megbeszélésén az Egyesült Államok nukleáris fegyverzetének erőteljes növelését vetette fel – állította az NBC televízió meg nem nevezett forrásokra hivatkozva szerdán.

Trump állítólag az amerikai nukleáris robbanófejek számának mintegy tízszeresére növelését vetette fel. Tette ezt azután, hogy tájékoztatták őt arról: az Egyesült Államok atomrobbanófejeinek száma az 1960-as évekbeli harminckétezerről négyezerre csökkent. Az elnök Twitter-bejegyzésben reagált, „hamis hírnek” és „merő képzelgésnek” minősítve a hírt. James Mattis védelmi miniszter szintén cáfolta az információ valódiságát.

Ankara és Washington megállapodott, hogy közösen keresnek megoldást arra a diplomáciai viszályra, amely az isztambuli amerikai főkonzulátus két állítólagos munkatársa ellen indult nyomozás miatt alakult ki – jelentette be tegnap a török kormányszóvivő. Az erről szóló döntés Mevlüt Cavusoglu török és Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerdai telefonbeszélgetése során született – tette hozzá.

Az amerikai–orosz viszony sem felhőtlen, Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján kijelentette: Oroszország nemzeti jelképeinek meggyalázásaként értékeli, hogy az amerikai hatóságok eltávolították zászlaját a Washington által korábban bezáratott San Franciscó-i orosz főkonzulátusról és a washingtoni kereskedelmi képviseletről. Eközben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal vádolta az Egyesült Államok vezette koalíciót, hogy Szíria egyes részein az Iszlám Állam fegyvereseivel működik együtt.

Az amerikai külügyminisztérium tegnap bejelentette, hogy az Egyesült Államok 2018 végéig kilép az UNESCO-ból, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéből. Ezután Izrael közölte, hogy ők is kilépnének a szervezetből.


Trudeau bizakodó a NAFTA kapcsán

Az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalását még az idén év végéig le lehet zárni – mondta Justin Trudeau kanadai kormányfő Washingtonban, miután tárgyalt Donald Trump amerikai elnökkel. Trudeau közölte: mindketten elkötelezték magukat az egyezmény szükséges megújítása mellett. Trump ugyanakkor elmondta: ha nem változtatnak a NAFTA-n, akkor az amerikai kormányzat készen áll akár arra is, hogy felmondja.